Fostul ministru al Educației, Remus Pricopie este acuzat de un fost șef din Învățământ că a ordonat deschiderea unității școlare, în urma unei înțelegeri politice între PSD și UDMR
În anul alegerilor prezidențiale în care UDMR și-a arătat, fățiș, susținerea față de candidatul PSD, Victor Ponta, s-a parafat înțelegerea care a condus, astăzi, la un scandal diplomatic, alimentat de extremiștii maghiari și de oficiali de la Budapesta.
Oficiali din Ministerul Educației, dar și surse politice și locale, au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că demersurile pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureș au fost făcute în 2014, de fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, în urma unei înțelegeri, la vârf, între liderii PSD și UDMR.
Cel care a demarat procedurile ilegale de înființare a unității de învățământ este fostul lider PSD Mureș, Ștefan Someșan, în calitate de șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). În noiembrie 2016, Someșan a fost reținut de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției, după ce a avizat înființarea ilegală a liceului catolic, într-una dintre clădirile Colegiului Național „Unirea”.
În declarația dată în fața procurorilor anticorupție, Someșan susține că fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, a făcut presiuni asupra sa pentru înființarea liceului. În iunie 2014, Consiliul Local Târgu Mureș, în care majoritatea o are UDMR, a dispus aprobarea alocării sumei de 1,5 milioane lei, pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul „Unirea”, dar numai în condițiile în care se înființează liceul catolic.
Apoi, printro decizie a lui Someșan, s-a înființat, începând cu anul şcolar 2014- 2015, noua unitate de învăţământ și a fost numit în funcția de director al Liceului Zsolt-Jozsef Tamasi. După ce prefectul a atacat în instanță hotărârea Consiliului Local, unitatea de învățământ a fost desființată. În acest context, 328 de elevi au fost transferați în liceul ilegal iar cursurile lor nu pot fi recunoscute.
Presiunile lui Borbely
În context, directorul adjunct al Colegiului „Unirea”, Maria Motorga, ne-a declarat, anul trecut, că, pe 24 iunie 2016, a primit vizita unei delegații a parohiei romano-catolice, din care a făcut parte şi deputatul UDMR, Borbely Laszlo, actual consilier de stat în Guvernul Mihai Tudose, care a anunțat-o, sec şi scurt, că trebuie să elibereze corpul de clădire B. Până la finalizarea anchetei DNA, Ștefan Someșan este cercetat în libertate, iar Zsolt-Jozsef Tamasi sub control judiciar. Fostul director al liceului catolic a primit, recent, „Premiul pentru comunităţile maghiare de peste hotare”, acordat de vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen. Printre cele 11 persoane premiate se mai numără Anna Horváth, fost viceprimar în Cluj-Napoca, la rândul ei cercetată de DNA, dar și Béla Kató, episcop al Bisericii Reformate Maghiare din Transilvania.