Evenimentul Zilei > Actualitate > Libere plătite pentru persoanele care se vaccinează. Legea a fost promulgată
Libere plătite pentru persoanele care se vaccinează. Legea a fost promulgată

Libere plătite pentru persoanele care se vaccinează. Legea a fost promulgată

Românii care se vaccinează împotriva COVID-19 vor beneficia de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză. Actul normativ promulgat de șeful statului completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Anunțiul a fost făcut de Adminisraţia Prezidenţială printr-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit legii, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Legea precizează că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de zile libere plătite de la angajator. Această zi nu este inclusă în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat. De asemenea, elevii și studenții care se vaccinează vor fi scutiți de frecventarea cursurilor școlare pentru o zi.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, se arată în legea promulgate de președintele Klaus Iohannis.

În ce condiții este acordată ziua liberă

Drepturile persoanelor reglementante de acest articol sunt acordate pe baza adeverinţei de vaccinare care se eliberează conform legii.

„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, mai indică sursa citată.

Dispoziţiile nu se aplică, însă, în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, se arată în lege.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: