LIBERATION: COVID-19: vaccinul nu va fi recomandat foştilor bolnavi

LIBERATION: COVID-19: vaccinul nu va fi recomandat foştilor bolnavi

Înalta Autoritate de Sănătate precizează strategia de vaccinare pentru 2021, privind prioritatea acordată sau nu persoanelor afectate de trisomia 21 /Sindromul Down/, persoanelor cu handicap, gravidelor sau care au fost deja infectate cu coronavirus.

20 decembrie 2020 - În vreme ce guvernul încearcă să accelereze planificarea pentru a lansa campania de vaccinare anti-Covid din primele zile din 2021, chiar în ultima săptămână din decembrie dacă totul se desfăşoară la perfecţie, rămân câteva modalităţi de definit. Ce persoane vor fi prioritare pentru primele vaccinuri şi cine nu va fi vaccinat deloc? Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a publicat noi recomandări, pentru a clarifica puţin strategia sa în cinci faze, prezentată pe 30 noiembrie.

Sindromul Down, o comorbiditate prioritară

Întrebată despre cazul persoanelor afectate de trisomia 21, HAS aminteşte că ele sunt deosebit de vulnerabile. Sindromul Down va fi deci considerat la fel ca şi celelalte comorbidităţi ale COVID-19 (obezitate, diabet, hipertensiune...), permiţând o vaccinare mai mult sau mai puţin prioritară potrivit vârstei persoanei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu se sare peste rând pentru handicap sau graviditate

HAS aduce şi lămuriri privind "persoanele cu handicap din instituţiile sociale şi medico-sociale": ele nu sunt prioritare dacă ele nu prezintă factor de risc deosebit ca o vârstă înaintată sau o comorbiditate.

Femeile însărcinate nu sunt nici ele prioritare, reafirmă HAS, deoarece ele nu sunt incluse în testele clinice ale vaccinurilor şi nu există date privind efectul unui vaccin asupra sarcinii. În orice caz, "recomandările naţionale din străinătate (anume cele englezeşti) identificate în acest stadiu nu recomandă vaccinarea în timpul sarcinii". Acest aviz va putea fi eventual modificat pe viitor, dacă studiile permit să se verifice că nu există niciun risc.

Nu se recomandă vaccinarea foştilor bolnavi

Şi persoanele care au avut deja coronavirus? Ele sunt în orice caz în partea de jos a listei, apreciază HAS. Se ştie că foştii bolnavi trebuie să fi căpătat în mod natural o imunitate contra virusului, chiar dacă durata acesteia este incertă - câteva săptămâni sau luni. Nu se înregistrează în prezent decât vreo zece cazuri de reinfectare "documentate solid" prin studii ştiinţifice, aminteşte HAS, ceea ce permite să se presupună că imunitatea funcţionează eficient la majoritatea foştilor bolnavi.

În acest context, instituţia "apreciază că nu trebuie vaccinate sistematic persoanele care au avut deja o formă simptomatică" de Covid. Nu-i vom sfătui activ să se vaccineze, însă vor putea s-o ceară totuşi, "dacă doresc, după o decizie luată împreună cu medicul". Pentru aceşti voluntari, va fi "de preferat să se respecte un termen limită de trei luni de la apariţia simptomelor", chiar dacă nu există a priori un risc: "Datele de care dispunem arată că nu există efect indezirabil grav deosebit când se vaccinează o persoană care a avut deja Covid".

Cele cinci faze ale vaccinării

Reamintim în ordine persoanele prioritare după ajungerea primelor doze de vaccin în Franţa:

1. Cele 750.000 de persoane în vârstă din aziluri de bătrâni sau altă instituţie unde sunt găzduite colectiv şi profesioniştii care se ocupă de acestea. Este ultra-prioritar personalul din aziluri de bătrâni şi unităţi de îngrijire de lungă durată, cel care este în contact regulat cu bolnavi şi care este şi el în vârstă (peste 65 de ani) sau au o comorbiditate.

2. Persoanele de peste 75 de ani, apoi persoanele între 65 şi 74 de ani care au o comorbiditate, apoi celelalte persoane între 65 şi 74 de ani. A doua fază îi priveşte pe profesioniştii din sănătate şi din transportul sanitar de peste 50 de ani sau cu o comorbiditate.

3. Toate persoanele de peste 50 de ani şi cele care au sub 50 de ani, dar una sau mai multe comorbidităţi. A treia fază ar trebui să mai permită să se încheie vaccinarea tuturor profesioniştilor din sănătate şi din domeniul medico-social.

4. Persoanele sub 50 de ani şi fără comorbidităţi al căror mediu de muncă favorizează o infectare (contact cu publicul, medii închise...), şi persoanele vulnerabile sau cu probleme (în spital de psihiatrie, fără domiciliu stabil, deţinuţi...).

5. Restul persoanelor de peste 18 ani şi fără comorbidităţi vor putea avea acces la vaccin. (Rador)

www.liberation.fr/sciences/2020/12/20/covid-19-le-vaccin-ne-sera-pas-recommande-aux-ex-malades_1809207

Traducere: Gabriela Sîrbu