LIBERATION: Coronavirus: Calea "promițătoare" a donării de plasmă

LIBERATION: Coronavirus: Calea "promițătoare" a donării de plasmă

China testează o metodă de recuperare de plasmă de la pacienții vindecaţi de Covid-19 pentru a le-o injecta bolnavilor. Însă eficacitatea metodei nu a fost confirmată.

Şi dacă această încercare medicală aduce în sfârșit o speranță? Luni, autorităţile chineze din domeniul sănătății le-au solicitat oficial celor vindecaţi de Covid-19 să vină să doneze sânge pentru a extrage plasmă din acesta în vederea injectării ei în corpurile celor încă infectați.

Metoda, deja cunoscută și folosită împotriva altor virusuri (rabie sau hepatită B, de exemplu), constă în recuperarea anticorpilor produși de sistemul imunitar al pacienților vindecați și transferarea lor la persoane bolnave, astfel încât aceștia să poată bloca răspândirea virală. Utilizată săptămâna trecută pe unsprezece pacienți internați la Wuhan, în provincia Hubei, în plină criză, această tehnică ar fi dus la primele rezultate foarte pozitive, potrivit declarațiilor autorităților. "Unul dintre pacienți s-a întors deja acasă, altul a reușit să se ridice și să meargă, iar ceilalți sunt în curs de vindecare", a declarat pentru AFP Sun Yanrong, de la Centrul Biologic de Știință și Tehnologie. "Suntem convinși că această metodă poate fi foarte eficientă", a indicat şi Lu Hongzhou, profesor la Centrul Clinic de Sănătate Publică din Shanghai.

În măsura în care perspectiva unui vaccin rămâne îndepărtată și numărul victimelor coronavirusului a depășit, miercuri, pragul simbolic de 2.000 de morți, aceste prime anunțuri reconfortante sunt mai mult decât binevenite în China. "Feedback-urile primelor injecții cu plasmă sunt încurajatoare", confirmă pentru ziarul nostru Isabelle Imbert, lector și cercetător la Laboratorul de Arhitectură și Funcție a Macromoleculelor Biologice de la Universitatea Aix-Marsilia. "Desigur, vor trebui luate măsuri de precauție pentru a evita posibila transmitere a altor boli de sânge. De asemenea, pentru a face toată munca de identificare a celor mai buni "donatori-vindecători" pentru a recupera cei mai mulți anticorpi și a acționa cât mai repede", continuă ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru moment, cantitatea de plasmă recoltată este insuficientă și, prin urmare, este utilizată prioritar pentru pacienții grav bolnavi. "Dar este o veste bună să știi că această metodă naturală este posibil să funcționeze. În plus, această practică nu expune pacientul la niciun risc de reacții adverse, deoarece ar putea provoca un vaccin. Corpul nu va respinge anticorpii, deoarece provin din componente umane", continuă Isabelle Imbert. Prin urmare, pista pare bună. Totuşi, deocamdată, numărul de experimente este prea mic pentru a concluziona că s-a obținut un succes medical.

"Este imperativ să constituim un nivel semnificativ de dovezi. Pentru aceasta, autoritățile sanitare chineze vor trebui să elaboreze un studiu clinic comparativ de anvergură pe parcursul a două-trei luni, explică Yazdan Yazdanpanah, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Bichat din Paris. Trebuie să fim foarte atenţi cu toate aceste știri rapide. Metoda testată este logică, coerentă și promițătoare. Dar este mult prea devreme pentru a spune dacă va fi realmente eficientă".

De amintit că, în 2015, această tehnică de injectare a plasmei din sânge nu a fost în cele din urmă eficientă în combaterea virusului Ebola.

Articol de Anaïs Moran

Traducerea: Rodezia Costea - RADOR