Evenimentul Zilei > Actualitate > Liberalul Gheorghe Flutur vizat de un dosar penal. Judecătorii au decis redeschiderea anchetei
Liberalul Gheorghe Flutur vizat de un dosar penal. Judecătorii au decis redeschiderea anchetei

Liberalul Gheorghe Flutur vizat de un dosar penal. Judecătorii au decis redeschiderea anchetei

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, este vizat de un dosar penal legat de înființarea unei gropi de gunoi.

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au decis, redeschiderea urmăririi penale în Dosarul Mestecăniș. Acesta îl vizează pe Gheorghe Flutur precum și mai multe persoane din Consiliul Județean Suceava și din alte instituții. Aceștia au fost reclamați pentru mai multe infracțiuni cu privire la amenajarea unei gropi de gunoi în vârful pasului Mestecăniș. Informația a fost prezentată de presa locală.

În primăvara acestui an, DNA a dispus clasarea cauzei, care a fost deschisă la sesizarea unei case de avocatură, Plopeanu & Ionescu, din Cluj Napoca.

Dosarul gropii de gunoi de la Mestecăniș a fost deschis după ce Casa de Avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca a făcut o plângere penală față de mai multe instituții publice din Suceava. Avocații au adus mai multe acuzații grave cu privire la mai multe posibile ilegalități care ar fi fost comise în timpul amenajării acestei gropi de gunoi.

Dosarul a fost închis de DNA Suceava

Dosarul a fost plimbat între structura centrală a DNA și Serviciul Teritorial Suceava, după care, un procuror a decis să-l închidă. Aceasta deoarce cercetările îl vizează pe președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

În plângerea de la DNA, reprezentanții mai multor instituții publice sunt acuzați de fals intelectual și abuz în serviciu.

Mai multe instituții vizate de acuzații

Consiliul Județean Suceava este acuzat că a folosit și prezentat informații false Comisiei Europene în scopul obținerii sumei de 7,3 milioane de euro pentru amenajarea depozitului de deșeuri. Reprezentanții Consiliului Județean sunt acuzați că ar fi ascuns faptul că localnicii nu sunt de acord cu această investiție. În plus, cererea de finanțare ar fi conținut neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

O altă instituție vizată de anchetă este Direcția de Sănătate Publică Suceava. Și aici acuzațiile sunt de fals intelectual. Aceasta deoarece instituția a emis avizul sanitar care atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației. În realitate, sunt încălcate mai multe obligații legale și interdicții.

Sucursala regională CFR Iași este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual deoarece a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual pentru avizul de mediu acordat. Deși proiectul încălca obligațiile legale, funcționarii de mediu și-au dat avizul pentru realizarea sa. Fapta ar fi avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea gropii de gunoi.

O investiție controversată

Lucrările pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș au fost finalizate în anul 2019, când Gheorghe Flutur, a anunţat că s-a făcut recepţia finală. La vremea respectivă, baronul liberal susținea că până la finalizarea proceselor aflate pe rolul instaţelor de judecată nu va începe depozitarea deşeurilor.

Investiția i-a nemulțumit pe localnici, mai ales că a distrus partea superioară a muntelui. Sătenii din Valea Putnei au cerut, în mai multe rânduri, anularea autorizaţiei de construire a gropii de gunoi, arătând cu argumente şi documente oficiale că autorizaţia a fost eliberată cu încălcarea legii.

Ca să se apere în instanţă, Consiliul Judeţean Suceava a angajat o casă de avocatură din Bucureşti, pe care a plătit-o din bani publici. Este vorba de societatea condusă de Valeriu Stoica, fostul lider al PNL.

Sursa foto: adevarul.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: