PNL vrea eliminarea listei suplimentare din legea votului uninominal şi scăderea numărului de parlamentari, dacă o formaţiune depăşeşte 50%.
Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ieri ca legea votului uninominal, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în parlament, să fie dezbătută în Comisiile juridice reunite, urmând ca săptămâna viitoare să fie discutată în plen. Dezbaterile din forul legislativ sunt necesare după ce, în decembrie 2007, Curtea Constituţională, la contestaţia preşedintelui Traian Băsescu, a declarat neconstituţionale două prevederi ale legii uninominalului. Cea mai animată discuţie a fost legată de listele suplimentare. Preşedintele Comisiei electorale, Mihai Voicu (PNL), ne-a declarat că va propune eliminarea acestora. Pe noul sistem, dacă vreun partid depăşeşte jumătate din mandate, nu se mai fac completări din lista de rezervă, ca în varianta iniţială, ci se va propune reducerea numărului total de parlamentari. Cum va arăta noua lege Legea pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea prevede că, în fiecare judeţ şi în Bucureşti, se vor constitui colegii uninominale, în număr egal cu jumătate din numărul senatorilor şi al deputaţilor.
Cel mai probabil va fi vorba de 145 de colegii pentru Camera Deputaţilor (pentru alegerea a 290 de mandate de deputat) şi 62 pentru Senat (pentru alegerea a 132 de mandate de senator).
Legea iniţială prevede că, dacă un partid obţine mai mult de jumătate din mandate, locurile sale se completează dintr-o listă de rezervă.
Cum aceasta a fost declarată neconstituţională, liberalii propun un nou sistem, fără lista respectivă. Astfel, dacă un partid are dreptul la mai mult de jumătate din mandate, el ia 145 de locuri la Cameră şi 62 la Senat, iar numărul total de parlamentari este recalculat pentru respectarea procentului partidului respectiv.