Spre diferență de democrat-liberali, PNL nu se grăbește cu crearea unui mare partid de Dreapta. Neoficial, aceștia susțin că fuziunea PDL și PNL ar trebui să se producă după alegerile din noiembrie.
Preocupați cu propriile probleme interne, liberalilor nu le stă capul la fuziunea cu PDL, pe care o văd ca având loc mai degrabă după alegerile prezidențiale, au declarat surse din PNL pentru EVZ.
Scepticismul liberalilor are la bază mai multe motive: în primul rând este vorba de timpul scurt până la alegerile prezidențiale. Crearea unui nou partid prin unificarea PNL și PDL nu se poate face decât prin convocarea unui Congres , asta în condițiile în care liberalii mai au un Congres peste două săptămâni. Apoi, actele noii formațiuni trebuie depuse la Tribunal, iar partidul politic poate fi contestat, ceea ce ar întârzia procesul de înregistrare.
La fel de problematică este relația de la nivelul organizațiilor locale ale PNL și PDL, în condițiile în care acestea s-au situat pe poziții conflictuale ani buni. „Nu poți după șapte ani de zile în care la nivelul fiecărei localități PNL a fost într-o competiție cu PDL, de multe ori au fost extrem de contondente aceste competiții electorale - , s-au acumulat ranchiuni, tensiuni, nu poți să spui așa, peste noapte, că: «De mâine, băieți, sunteți împreună». E necesar un proces de reacomodare”, a declarat deputatul PNL Ludovic Orban.
În plus, la nivelul celor două partide se pot genera conflicte și frustrări interne în eventualitatea în care unii lideri din cele două partide nu se vor mai regăsi în structura de conducere a noului partid format după fuziune, au mai declarat aceleași surse liberale. Și denumirea noului partid ar putea genera nemulțumiri, de dorit a fi evitate înainte de alegerile prezidențiale. Liberalii deja au anunțat că nu sunt dispuși să renunțe la numele și istoria PNL.
Cel mai recent, organizațiile PNL Argeș, dar și PNL Neamț și PNL Suceava au anunțat că au votat fuziunea prin absorbție cu PDL, dar ca marele partid de Dreapta format în urma acestui proces să se numească Partidul Național Liberal.
Desemnarea candidatului comun, în august
Ieri, după negocierile PDLPNL, președintele demo cratliberalilor, Vasile Blaga, a afirmat că nu a fost stabilit un termen pentru desemnarea candidatului PDL-PNL la prezidențiale, dar ar fi foarte bine ca acest lucru să se întâmple chiar la începutul lunii august.
Antonescu îl desființează pe Tăriceanu
Membrii Grupului pentru Păstrarea Identității Liberale sunt „niște bieți pripășiți la ușa lui Victor Ponta”, a declarat fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. Acesta a adăugat că liberalii care l-au însoțit pe Tăriceanu joia trecută la lansarea ONG-ului său trebuie să decidă dacă vor să rămână în partid sau să facă parte dintr- un grup. „Sunt niște bieți pripășiți la ușa PSD, care execută dispoziții de partid ale PSD, iar cei care se asociază cu așa ceva este evident că nu mai au nimic comun cu PNL, ci sunt adversari declarați ai acestuia”, a afirmat Antonescu.