Liberalilor li s-a dat ieri undă verde la „racolat” parlamentari pentru formarea unei noi majorități. Președinția Senatului, deținută de C.P. Tăriceanu, este prima redută.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este pe cale săși vadă scaunul ocupat de liberali. Anunțul a fost făcut ieri de liderul senatorilor fostului PDL, Dumitru Oprea. El a precizat că în curând, la Senat, se apropie ziua „Z”, în care speră ca grupurile de forță din această cameră „să fie inversate”. Oprea a adăugat că liberalii au suficiente voturi să ajungă majoritari. „Vă anunţ că, în Senat, în curând pe ecrane, secretul zilei „Z”. Ziua în care sperăm ca, în Senatul României, grupurile de forţă să fie inversate”, a spus Oprea, după reuniunea grupurilor parlamentare ale noului PNL.
„Pe Oprea l-a luat gura pe dinainte”
Cu toate acestea, întrebat cu cine a negociat PNL majoritatea la Senat, un primvicepreședinte liberal a afirmat: „Pe Oprea l-a luat gura pe dinainte. De unde să avem noi majoritate PNL la Senat? Am avea nevoie de UNPR, în primul rând”.
Neoficial însă, negocierile pentru construirea unei majorități în Senat au început deja. De fapt, aceasta a fost tema principală a ședinței de ieri, când liberalilor li s-a dat undă verde la „racolat” parlamentari, potrivit unor surse liberale. „Nu pot să vă ascund că am avut deja discuţii cu mai mulţi parlamentari, care deja și-au exprimat intenția de a activa ca independenți în grupul parlamentar al PNL și numărul acestora va fi în creștere”, a recunoscut Ludovic Orban. Astfel, chiar dacă discursul oficial al partidului descurajează traseismul politic, liberalii au primit indicații să negocieze cu PC, aflat în vrie, dar și cu PLR și UNPR, pentru a transfera o serie de parlamentari.
În același timp, va fi încurajată platforma politică a lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie, prin oferirea de funcții într-un viitor guvern PNL, au susținut surse liberale pentru EVZ.
Cel mai probabil, schimbarea lui Tăriceanu de la Senat nu va veni mai devreme de perioada martie - aprilie 2015. Vasile Blaga are cele mai multe șanse pentru a-i lua locul. „Senatul este prima redută pentru că ne e cel mai simplu să încropim acolo o majoritate. La Cameră avem nevoie de aproximativ 100 de deputați, e foarte mult, dar dacă se dă semnalul la Senat, reușim și acolo”, au afirmat liberalii pentru EVZ.
Parlamentarii UNPR nu sunt dispuși, în acest moment, să-l abandoneze pe Victor Ponta. „La întâlnirea de sâmbătă, de la Sinaia, ni s-a spus că noi rămânem cu Ponta”, a spus un parlamentar al UNPR. El a adăugat că, cel mai probabil, lucrurile se vor schimba în câteva săptămâni.
Nemulțumiri în vechiul PNL față de fuziunea din teritoriu
Consiliul Național al PNL s-a reunit sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru a finaliza procesul de fuziune a filialelor vechiului PNL și fostului PDL. Vechii liberali s-au declarat nemulțumiți de modul în care s-au purtat negocierile cu vechiul PDL pentru noile structuri de conducere la nivel local: comitetele executive. Astfel, vechiul PNL, deși teoretic mai mult mai puternic decât vechiul PDL va avea controlul asupra 26 de comitete executive, iar foștii democrat-liberali vor controla 23 de comitete executive.
Printre cei care au negociat fuziunea la nivel local se numără co-președinții PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu, secretarii generali Gheorghe Flutur și Marian Petrache, Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă, George Scripcaru sau Teodor Atanasiu.