Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii amenință cu GREVA în administrațiile locale dacă Guvernul nu majorează COTA IMPOZITULUI pe venit
Liberalii amenință cu GREVA în administrațiile locale dacă Guvernul nu majorează COTA IMPOZITULUI pe venit

Liberalii amenință cu GREVA în administrațiile locale dacă Guvernul nu majorează COTA IMPOZITULUI pe venit

În cazul în care Guvernul nu majorează cota din impozitul pe venit care trebuie să revină primăriilor astfel încât bugetele acestora să nu fie diminuate, administrațiile locale vor fi îndemnate să intre în grevă, anunță vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu. El precizează că acest demers este ca o ultimă soluție pentru a opri demersurile fiscale „aberante” ale PSD.

„Decizia guvernării PSD și a lui Mihai Tudose de a scădea impozitul pe venit de la 16% la 10% fără măsuri compensatorii viabile și concrete pentru administrațiile locale aduce la sapă de lemn o bună parte din primării. La ora actuală, acestea sunt disperate pentru că bugetele de investiții sunt puse în pericol și proiecte locale importante riscă să rămână fără finanțare. Dezastrul guvernării PSD se vede pe toată linia: 'Revoluția Fiscală' a PSD nu va conduce doar la scăderi de salarii, dar comunitățile locale vor fi condamnate să trăiască la limita subzistenței, în regim de avarie. Cu toate acestea, Mihai Tudose și Liviu Dragnea au ignorat apelurile disperate ale administrațiilor locale, inclusiv pe cele conduse de pesediști, promițând, vag, măsuri compensatorii. Însă, o guvernare incapabilă să respecte programul de guvernare și promisiunile de campanie la doar câteva luni de la învestire nu prezintă niciun fel de credibilitate. Nu exclud ca totul să nu fie altceva decât o modalitate prin care executivul PSD să pună pe butuci comunitățile locale pentru a le face dependente de mila guvernamentală și de bunăvoința din Kiseleff. Singura politică de stat instituită de PSD este cea a ajutoarelor sociale și există indicii temeinice că intenția lui Dragnea este aceea ca toate primăriile să fie la cheremul său și al partidului-stat”, a transmis joi Leoreanu, într-un comunicat de presă remis EVZ.

Vicepreședintele PNL atrage atenția că vor fi afectate multe primării, în special cele din zona Ardealului, cu toate că aceste administrații locale sunt printre cele mai performante. 

„Trebuie precizat că administrațiile liberale vor fi cele mai afectate și care, deloc întâmplător, sunt și cele mai performante. În cazul Timișoarei și al municipiului Cluj-Napoca, o treime din bani provin din impozitele salariaților, dar zeci de milioane de euro pierd și administrațiile locale din Brașov sau Oradea. Ceea ce toți românii trebuie să înțeleagă este că, prin această măsură, banii de la investiții și proiecte de infrastructură merg la ministerul Muncii pentru finanțarea pomenilor PSD și, eventual, mărirea bazei asistaților sociali. Această abordare este dezastruoasă pentru România și, de aceea, cred că administrațiile locale, indiferent de culoarea politică trebuie să intre urgent în grevă dacă guvernul nu majorează cota din impozitul de venit ce revine primăriilor astfel încât bugetele acestora să nu fie diminuate. PNL face tot ce îi stă în putință pentru a bloca demersurile fiscale aberante ale PSD, dar trebuie să luăm în calcul toate opțiunile pentru a bloca această crimă la adresa economiei României, inclusiv ca toate administrațiile locale să intre în grev”, a conchis Laurențiu Leoreanu.

Înainte să adopte, în ședința de miercuri a Guvernului, OUG care aduce modificări Codului Fiscal, printre care se numără și diminuarea impozitului pe venit de la 16 la 10%, premierul Mihai Tudose s-a văzut la Palatul Victoria cu primarii municipiilor, promițându-le acestora că Executivul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale.

Inclusiv primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost nemulțumită de măsurile Executivului, spunând săptămâna aceasta că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, „ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat ieri că liberalii vor depune la începutul săptămânii viitoare în Parlament o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Tudose, din cauza adoptării prin ordonanță de urgență a noilor măsuri fiscale.

Totodatăi, președintele liberal a precizat că nu poate accepta să existe vreun primar PNL care poate accepta „jaful pe care acest Guvern îl face la drumul mare”. 

„Administraţiile locale sunt jefuite, aşa cum au fost jefuite companiile de stat profitabile de peste 2 miliarde de euro în exerciţiul bugetar 2018. Sunt jefuite în special acele localităţi care au avut primari şi consilii locale care au dezvoltat comunitatea locală, care au atras investiţii, care au generat locuri de muncă şi care drept urmare au ca principală sursă de venit cota din impozitul pe venit. Aceste administraţii sunt practic împinse spre faliment. (…) Veţi vedea poziţiile primarilor liberali în zilele care vor urma. Niciun primar liberal nu acceptă aceste măsuri, este împotrivă şi va participa la toate acţiunile PNL şi la acţiunile societăţii împotriva adoptării acestor aberaţii fiscale”, a declarat Orban.

El a adăugat că nu există nicio măsură de compensare care să poată să asigure cu adevărat refacerea veniturilor autorităţilor locale. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: