După ce PSD a renunțat la strategia „USL trăiește”, liberalii sunt eliminați din companiile de stat și alte instituții de la centru și supraviețuiesc cu greu în funcții în teritoriu.
Odată cu abandonarea ce către PSD a strategiei „USL trăiește”, zilele liberalilor în administrația publică sunt numărate. Semnalul a fost dat public de Victor Ponta, după ce strategia acestuia de a rupe PNL după alegerile europarlamentare a eșuat: „Nare cum să fie și alianța DA, și USL, e cam complicat. După mariajul PNL-PDL sigur că USL nu mai există”, a spus el.
Imediat, PSD a trecut la eliminarea totală a liberalilor care mai rămăseseră în posturile din instituțiile publice centrale sau locale. Merită însă precizat că în teritoriu, „la mica înțelegere”, există zone unde oamenii susținuți de PNL au reușit să își păstreze funcțiile.
Singurele județe unde prefecții susținuți de PNL nu au fost schimbați din funcție sunt Vrancea și Bistrița Năsăud.
Săptămâna trecută, Ponta a trecut, în şedinţa de guvern, şi la schimbarea unor subprefecţi susţinuţi de PNL, primii fiind cei din Gorj şi Cluj. În plus, în plan local, socialdemocrații au primit permisiunea de a schimba inspectorii școlari, Timiș, Gorj și Constanța fiind primele județe unde PSD a trecut la schimbarea acestora din funcție.
Cine a supraviețuit
În ceea ce îi privește pe secretarii de stat sau funcțiile asimilate acestora, au fost schimbați de pe posturi aproape toți, cu câteva excepții notabile. Astfel, a rămas în funcție secretarul de stat din ministerul Finanțelor Dan Manolescu, secretarul general adjunct al Guvernului, și Andreea Lambru, apropiată de fostul liberal Radu Stroe, dar susținută acum și de Liviu Dragnea.
Și actualul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a fost susținut de PNL pentru a-și obține funcția, dar acesta a fost exclus din partid pentru că nu a vrut să renunțe la ea, atunci când liberalii au ieșit de la guvernare.
PSD ia partea leului din CA-uri
Și oamenii PNL-ului din companiile cu capital majoritar de stat au fost demiși. Cel mai recent, la începutul lunii mai, patru dintre cei șase membri din Consiliul de Administrație al Tarom au fost schimbați din funcție, obiectivul fiind scoaterea din structurile de stat a tuturor persoanelor numite de PNL pe vremea când guverna alături de PSD. Înlocuirile liberalilor din companiile de stat au fost făcute treptat, Transgaz, Transelectrica, CFR, CN Aeroporturi București fiind doar câteva exemple, dar liberalii se pregătesc să fie eliminați de tot.
Liderul deputaților PNL, George Scutaru, a atras atenția că PSD nu a mai cedat niciun loc din cele șase posturi de consilieri la Curtea de Conturi, al căror mandat expiră în acest an, acuzând că partidul lui Ponta vrea să controleze total această instituție. „PSD a sfidat orice cutumă parlamentară și a decis ca la Curtea de Conturi coaliția majoritară să ocupe toate posturile, respectiv PSD patru, iar UDMR și PC câte unul”, a spus Scutaru.
Și din viitorul CA al BNR, patru membri ar trebui numiți de PSD și câte unul de PNL, PDL, UDMR și PC. În prezent, PNL are însă doi membri în CA al BNR, ceea ce înseamnă că va pierde o poziție în favoarea PSD. Pentru funcția de viceguvernator liberalii îl propun pe Bogdan Olteanu, chiar dacă PSD l-ar fi preferat pe Daniel Dăianu.