Liberalii trec la decapitarea filialelor incomode

Liderii filialelor județene din PNL pot fi înlăturați de conducerea centrală mult mai ușor. Ieri, în ședința PNL, de la Palatul Parlamentului, s-a pus pe masă și s-a votat schimbarea Statutului formațiunii, chiar la propunerea liderului formațiunii, Ludovic Orban.

Biroul Executiv al PNL a votat modificarea Statutului partidului, astfel încât preşedinţii de filiale judeţene să poată fi demişi cu votul majorităţii (50%+1) membrilor Biroului Politic Naţional. Cu alte cuvinte, modificările fac referire la articolul 86 al Statutului PNL care, în forma actuală, prevede posibilitatea demiterii șefilor de filiale judeţene cu două treimi din votul membrilor BPN.

Surse din PNL au declarat, pentru Evenimentul Zilei, că decizia schimbării Statutului a venit chiar de la șeful liberalilor, Ludovic Orban. Propunerea acestuia a fost susținută cu tărie de primvicepreședinții Raluca Turcan și Ilie Bolojan. Cristian Buican, Gigel Știrbu și Cristian Bușoi, Dan Motreanu în frunte cu liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, s-au aliat și nu au susținut propunerea lui Orban.

 

Neutralitatea oamenilor lui Blaga

Propunerea lui Ludovic Orban de a schimba statutul partidului pe care îl conduce vine pe fondul unei încercări de „reconciliere” în cadrul formațiunii prin punerea în funcție la șefia filialelor județene a „unor lideri de încredere”. Președintele actual al PNL a reușit să potolească puțin spiritele încinse din PNL după ce fostul co-președinte al liberalilor, Vasile Blaga, a decis să își țină PD-L-ul în cazarmă.

Ex-liderul portocaliilor, Vasile Blaga, le-a cerut liderilor exPDL să nu participe la vreun plan de schimbare a conducerii centrale. Blaga și-a strâns „apostolii” la sediul central, săptămâna trecută, și le-a explicat că ținta partidului trebuie să fie intrarea în formație de luptă pentru alegerile prezidențiale, astfel încât președintele Klaus Iohannis să câștige un nou mandat la Palatul Cotroceni.

 

Marea miză: fotoliul din PE

În Biroul Executiv al PNL de ieri, liberalii au stabilit și modalitatea în care va fi întocmită lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare care au loc anul viitor, în mai. Conform surselor EVZ, înscrierile în competiţia internă se fac până pe 1 septembrie, candidaturile urmând să fie depuse la Secretariatul General.

Cât privește dosarul de candidatură, acesta va cuprinde un CV profesional, un CV politic şi un proiect pentru activitatea în Parlamentul European. Pentru a putea candida pe listele PNL, liberalii trebuie să reprezinte o euroregiune de dezvoltare şi să beneficieze de sprijinul a jumătate plus unu din filialele regiunii respective.

 

Primul pe listă, decizia liderului

Primul loc pe lista pentru europarlamentare va fi decis de Biroul Executiv, la propunerea preşedintelui PNL. De altfel, în cadrul listei de candidati ai PNL, fiecare regiune de dezvoltare va avea câte patru candidaţi plus un supleant. Iar cele opt regiuni de dezvoltare vor fi ierarhizate în funcţie de rezultatul la alegerile locale şi parlamentare şi de sondajul de opinie efectuat de partid.

Forma finală a listei de candidaţi va fi votată cel mai târziu în data de 1 noiembrie de către Biroul Politic Naţional, conform prevederilor statutare, la propunerea BEX.

 

Bucureștiul este contra

Întrunirea liberalilor a fost extrem de tensionată. De pe hol se auzea cum Ludovic Orban țipa la cei din organizația București, care nici de această dată nu au agreat propunerile făcute de liderul lor.