Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii au făcut un „compromis major”: PSD ține cu dinții de două funcții. Florin Cîțu nu poate să-nțeleagă raționamentul din spate
Liberalii au făcut un „compromis major”: PSD ține cu dinții de două funcții. Florin Cîțu nu poate să-nțeleagă raționamentul din spate

Liberalii au făcut un „compromis major”: PSD ține cu dinții de două funcții. Florin Cîțu nu poate să-nțeleagă raționamentul din spate

Cea mai bună soluție pentru depășirea crizelor din țară este ca România să aibă cât mai repede posibil un nou Executiv - este o poziție reiterată de mulți dintre politicieni, în special de președinții formațiunilor politice care negociază în prezent programul de guvernare. Cu toate acestea, nu toate lucrurile merg strună - PSD ține cu dinții de două funcții importante: cea de ministru al Finanțelor și cea de prim-ministru. PNL, însă, nu dorește să dea curs dorințelor social-democraților. 

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a transmis, luni, 15 noiembrie, că social-democrații nu vor ceda în fața liberalilor. PSD vrea și funcția de șef al Guvernului, și pe cea de ministru al Finanțelor. Întrebat ce poziții dorește PSD să obțină dintre cele două amintite, Sorin Grindeanu a răspuns concret, fără a lăsa loc de interpretări.

PSD ține cu dinții de funcțiile de premier și ministru al Finanțelor

„Ambele.”, a răspuns Sorin Grindeanu, întrebat fiind care dintre funcția de premier și funcția de ministru al Finanțelor e râvnită de social-democrați. Pe de altă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, apreciază dorința social-democraților de a conduce Finanțele ca fiind un pericol. „Nu există un buffer, ci încasări mai mari. Vedeţi care e pericolul: ca Ministerul Finanţelor să se ducă la PSD”, a spus Florin Cîțu.

În altă ordine de idei, Sorin Grindeanu a mai declarat că taxa pentru averile de lux se va impune în funcție de analizele pe care le va furniza Ministerul de Finanțe. „Tot ce se vorbește la televizor sunt povești acum”, a spus prim-vicepreședintele PSD.

Ce se întâmplă cu taxa pentru averile de lux

„Eu cred că e nevoie destul de rapid de un guvern cu drepturi depline, dar calendarul depinde de momentul în care se încheie aceste negocieri. Eu am condus grupul de lucru legat de programul de guvernare. Nu s-au închis capitolele legate de muncă, taxe, nivel de trai. Facturile sunt din ce în ce mai mari, inflația a ajuns la 8 la mie.

Statul trebuie să ajute cetățenii. Pentru ca acest lucru să aibă loc, noi am venit cu propuneri, acestea se află pe masă. Când se va ajunge la o concluzie, se va comunica acest lucru. Nu s-a discutat de pragurile pentru taxa pe lux. S-au cerut date în plus de la Finanțe și cât se poate colecta. Când se vor primi acele date, vom găsi o soluție”, a spus Sorin Grindeanu.

Florin Cîțu nu înțelege raționamentul PSD

Pe de altă parte, președintele PNL, Florin Cîțu, spune că, deși liberalii au făcut „un compromis major” pentru a negocia o guvernare alături de social-democrați, nu reușește să înțeleagă raționamentul în baza căruia se solicită impunerea taxei pentru averile de lux.

„Nu înţeleg raţionamentul din acestei taxe. Eu am încercat să înţeleg. Dacă investeşti pe bursă şi ai avut acţiuni la Tesla, unde au crescut acţiunile, şi din banii de la Tesla ţi-ai cumpărat o casă, care este problema? De ce, dacă ai făcut o investiţie bună şi apoi ţi-ai cumpărat o casă, de ce trebuie să fii suprataxat, când n-ai făcut nimic greşit, doar ţi-ai asumat un risc. Puteai să pierzi toţi banii investiţi în acea acţiune”, a spus premierul demis.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.