Liberalii ar merge pe mâna unui independent

Bogdan Olteanu spune că un candidat fără de partid l-ar încurca mai mult pe Băsescu decât ar face-o Tăriceanu sau Antonescu.

În plină luptă pentru şefia PNL şi implicit pentru candidatura la preşedinţie între Călin Popescu-Tăriceanu şi Crin Antonescu, liberalii avansează o a treia variantă: prezidenţiabilul independent. Ipoteza a fost lansată de purtătorul de cuvânt al PNL, Bogdan Olteanu, sâmbătă, la Roşiorii de Vede, ca fiind soluţia cu cele mai mari şanse să ducă la „îndepărtarea lui Traian Băsescu“. Portretul-robot al prezi denţiabilului ar urma să fie cunoscut la sfârşitul acestei luni, pe baza unor cer cetări sociologice comandate deja de liberali.

„E posibil ca acela pe care îl găsim cel mai potrivit să nu fie acum între noi. Dacă găsim unul care să ia mai multe voturi decât Tăriceanu sau Antonescu, ar trebui să fim naivi să nu-l chemăm în partid şi să mergem cu el în alegeri“, a explicat ieri Olteanu, definind eventualul candidat-surpriză drept „un independent poziţionat momentan în afara partidelor, de tip Stolojan în anul 2000“.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, lista liberalilor care ar putea depăşi momentan scorul partidului este restrânsă la doar trei-patru persoane, între care Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Antonescu şi Teodor Meleşcanu.

Strategii înainte de Congres

Varianta căutării unui independent pentru a-l contracandida pe Băsescu este lansată totodată în toiul disputei dintre Tăriceanu şi Antonescu-Orban pentru puterea în partid. „În PNL, niciodată preşedintele partidului nu a candidat la preşedinţia României“, a sugerat Olteanu reducerea mizei congresului din martie. Cu toate acestea, taberele din PNL se repoziţionează în perspectiva alegerilor de la sfârşitul lui martie.

Tandemul preşedinte Crin Antonescu - preşedinte executiv Ludovic Orban a obţinut sprijinul majorităţii demnitarilor locali ai liberalilor. În vreme ce Călin Popescu-Tăriceanu se relaxa după alegeri în New York, Cancun şi Copacabana, Ludovic Orban a luat ţara la picior căutând susţinerea liderilor locali ai PNL, nemulţumiţi de intrarea în opoziţie. În principal este vorba despre cei cinci preşedinţi de consilii judeţene şi 16 vicepreşedinţi de CJ pe care îi au liberalii. Orban a bătut palma cu mulţi dintre aceştia oferindu-le sprijin pentru a intra în conducerea centrală.

De cealaltă parte însă, Călin Popescu-Tăriceanu are încă o majoritate în Biroul Politic şi printre parlamentarii partidului care au şi ei influenţă în teritoriu. Totuşi, adepţii lui Tăriceanu sunt conştienţi de progresele părţii adverse, dar spun că nu este o situaţie „bătută în cuie“. „Evident că există preşedinţi de CJ care se uită şi ei la televizor şi îl văd pe Oprişan că face cărţile şi vor şi ei să fie şefi. Dar asta nu însemnă că nu au primit şi alte oferte“, ne-a explicat un lider liberal. De altfel, Tăriceanu a început şi el un turneu prin filiale, deplasându-se în ultimele zile prin Timiş, Arad sau Hunedoara. (A contribuit Anca Simina)

REZERVAT

Patriciu: Salut competiţia dintre liberali

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, sâmbătă, că nu-l susţine, deocamdată, pe niciunul dintre candidaţii anunţaţi pentru şefia PNL.

„Eu nu susţin pe nimeni în momentul de faţă. Salut competiţia“, a spus Patriciu. Pe de altă parte, el a apreciat că „povestea“ cu influenţarea PNL-ului de către el este „absurdă“, explicând că el nu avea ce să ceară guvernului Tăriceanu, pe care l-a lăudat pentru cifrele privind PIB-ul, dar pe care l-a criticat pentru reformă. „Toată povestea cu influenţarea PNL-ului de către Dinu Patriciu e absurdă, pentru că nu aveam ce să cer acestui guvern, poate guvernul să-mi ceară mie“, a susţinut Patriciu. El a adăugat că fostul guvern i-ar fi putut cere părerea despre cum se puteau rezolva problemele crizei.

„Ar fi putut să-mi ceară, dar eu lor n-aveam ce să le cer. Orice guvern are nevoie de mediul de afaceri şi de oameni de afaceri puternici, are nevoie de ei în cele mai diverse situaţii. De exemplu, să ne ceară părerea şi să ne întrebe: «Măi, băieţi, voi, care sunteţi deştepţi, cum credeţi că putem rezolva problemele crizei incipiente din România»“, a explicat liberalul.