Ludovic Orban a anunțat, marți, că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului și îi vor solicita să atace la CCR Ordonanța de Urgență care schimbă Codul Fiscal și pe care Executivul vrea s-o adopte în ședința de mâine. Liderul PNL susține că noile măsuri fiscale ale coaliției PSD-ALDE încalcă prevederile Legii fundamentale.
„Din păcate, în sistemul constituţional din România, singura entitate care poate să declanşeze controlul constituţional în cazul ordonanţelor de urgenţă sau ordonanţelor simple este Avocatul Poporului. Mărturisesc că n-am mari aşteptări din partea Avocatului Poporului, dar vom îndeplini această procedură şi vom face publice toate argumentele pe care le avem împotriva măsurilor pe care le considerăm ca încălcând Constituţia', a spus liderul PNL într-un interviu la Adevărul Live.
Orban a adăugat că adoptarea ordonanţei prin care contribuţiile sociale vor trece în sarcina angajatului încalcă şi legislaţia în domeniul finanţelor, deoarece modificările ar fi trebuit făcute cu minim şase luni înainte de începutul anului următor.
„Cu siguranţă, ne vom bate în Parlament şi, de asemenea, vom manifesta public împotriva acestor măsuri care riscă să pună pe butuci economia”, a explicat președintele PNL.
În opinia liderului liberal, trecerea contribuţiilor sociale la angajaţi reprezintă o creştere a fiscalităţii, deoarece acestea vor fi calculate la salariul brut, apreciind că această măsură este menită să acopere deficitul din bugetul de stat.
„Transferul contribuţiilor este un artificiu prin care creşte contribuţia pe care o plăteşte fiecare angajat la bugetul de pensii, bugetul de sănătate şi bugetul de şomaj. (...) De ce face acest artificiu PSD? Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că au făcut praf bugetul prin creşterea de costuri, care reprezintă pomeni electorale şi promisiuni electorale aberante, fără niciun fundament economic. Încearcă să mai astupe găurile pe care le-au făcut în buget, crescând veniturile în mod artificial”, a explicat Orban.
De asemenea, reducerea impozitului pe venit la 10% va duce la o scădere a sumelor ce reveneau autorităţilor publice locale ca o cotă parte din impozitul pe venit, cele mai afectate fiind administraţiile locale din zonele care s-au dezvoltat şi au generat locuri de muncă, susține Orban.
„Lasă autorităţile locale fără resurse şi lovesc, în special, primarii care au dezvoltat comunităţile locale, care au creat locuri de muncă şi care au venituri mari din cota parte din impozitul pe venit. Îi lasă fără resurse, efectiv, pentru că acolo scad bugetele şi cu 20-25%. (...) Localităţile în care primarii nu au avut grijă să dezvolte localităţile, să creeze locuri de muncă şi care au venituri mici vor fi mai puţin afectate”, a arătat el.
Președintele liberalilor a mai criticat intenţia de reducere a contribuţiilor la pilonul 2 de pensii, faptul că deficitul balanţei comerciale a crescut, atrăgând atenţia şi asupra scăderii colectării TVA pe fondul unei anunţate creşteri a consumului
După mai multe discuții și amânări ale coaliției de guvernare, premierului Mihai Tudose a anunțat oficial că ordonanța de urgență care aduce modificări Codului fiscal va fi adoptată în ședința de miercuri a Executivului, care va începe la ora 15.00. Astfel, prin OUG vor fi aprobate măsuri fiscale precum trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, introducerea unei taxe pe fondul de salarii de 2% și creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru angajații cu salarii mici..