Evenimentul Zilei > International > Libanul e în haos. Oamenii atacă băncile, sunt lupte de stradă cu poliția
Libanul e în haos. Oamenii atacă băncile, sunt lupte de stradă cu poliția

Libanul e în haos. Oamenii atacă băncile, sunt lupte de stradă cu poliția

Libanul este afectat de o pană totală de curent începând de sâmbătă, după încetarea activităţii a două centrale electrice importante ca urmare a lipsei combustibilului. Și lucrurile au luat-o razna.

Oamenii au ieșit în stradă și au atacat instituțiile bancare, au aruncat cu pietre și au fost înregistrate bătăi cu Poliția. De asemenea, la câteva ore de la începutul crizei oamenii au făcut cozi de kilometri pentru a-şi alimenta vehiculele. Lipsa combustibilului a dus în unele cazuri la violenţă, iar piața neagră a combustibilului a înflorit.

Afundată într-o criză fără precedent, descrisă de Banca Mondială drept una dintre cele mai grave din istoria lumii după 1850, ţara se confruntă de luni de zile cu raţionalizarea draconică a energiei electrice – care a culminat cu peste 22 de ore pe zi – şi cu dificultatea de a importa combustibil pe fondul unei căderi istorice a monedei naţionale şi a fondurilor insuficiente de monede străine.

Aceste pene de curent paralizează viaţa populaţiei şi mai multe sectoare vitale, în timp ce furnizorii de generatoare private, care deseori preiau controlul, raţionalizează, de asemenea, întreprinderile, spitalele şi gospodăriile, pe fondul cantităţii insuficiente de combustibil.

„După ce uzina de la Deir Ammar a fost nevoită să sisteze producţia de energie electrică ieri dimineaţă din cauza epuizării rezervelor sale de motorină, uzina de la Zahrani a fost închisă de asemenea în această după-amiază din acelaşi motiv”, a indicat EDL într-un comunicat emis sâmbătă.

Acest lucru a condus la o „prăbuşire totală a reţelei, fără nicio posibilitate de revenire pentru moment”, se precizează în comunicat, în timp ce restul centralelor electrice din ţara funcţionează la capacitate minimă. Aceasta este a doua pană totală de curent de la începutul lunii. În cazul celei dintâi, distribuţia energiei electrice a fost restabilită câteva zile mai târziu.

O sursă din cadrul Ministerului Energiei a declarat pentru AFP că se fac eforturi „pentru a găsi o soluţie la această problemă”.

În comunicatul său, EDL a precizat că un petrolier urmează să sosească sâmbătă seara şi să fie descărcat la începutul săptămânii viitoare.

Duminică seară, compania de electricitate de stat din Liban a furnizat energie timp de două ore în rețeaua națională, scrie CNN, care a stat de vorbă cu mai mulți rezidenți.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: