Leul in cadere ne goleste buzunarele

Daca economiei ii prieste oarecum un leu depreciat, buzunarele romanilor vor simti mai greu povara creditelor si a cumparaturilor din import.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat ieri un curs de 3,5944 lei in raport cu un euro, cu 15,5% peste minimul anului, de 3,1112 lei/euro, atins la 2 iulie. Conturarea la orizont a pragului psihologic de 4 lei pentru un euro le da fiori reci pe sira spinarii celor care au credite contractate in euro, care s-au grabit sa se imprumute atunci cand moneda europeana era slaba. La inchiderea sedintei interbancare, ieri dupa-amiaza, euro se apreciase la o cotatie de 3,6475 lei.

Desi cursul ii avantajeaza acum pe exportatori, acestia trebuie sa aiba insa produse competitive cerute pe plan extern. Elasticitatea exporturilor la schimbarea cursului este mai mica decat cea a importurilor (adica importurile reactioneaza mai rapid decat exporturile), a declarat pentru EVZ analistul Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA). Daca un curs de 3,5-3,6 se mentine cateva luni, s-ar putea sa observam o reducere a deficitului comercial. Importurile ar putea fi reduse, dar, avand in vedere ca suntem in prag de Sarbatori, probabil ca singurul efect va fi unul inflationist. Avem de-a face din nou cu inflatie importata, deoarece vom cumpara produse mai scumpe din import.

De asemenea, creste si costul creditarii. In vara, un roman platea 576 de lei, reprezentand o rata lunara de 180 de euro, pentru un credit de 10.000 de euro, rata fiind calculata la un curs mediu 3,2 lei/euro. Aceeasi rata la cursul de astazi, peste 3,59 lei/euro, este mai mare cu 70 de lei, adica 646 de lei.

De ce s-a ajuns aici

Liviu Voinea considera ca exista atat speculatii pe curs, cat si o conjunctura internationala defavorabila. La acestea se adauga realitatile din economia de la noi care justifica deprecierea: inflatia prea mare, deficitul bugetar in crestere, deficitul extern in crestere, precum si datoria externa pe termen scurt aflata intr-o crestere spectaculoasa.

„Am prevazut aceasta evolutie, inca din vara, cand cursul ajunsese la 3,1 lei pentru un euro. Am spus atunci ca s-a depasit bunul-simt si ca nu mai are cursul nici o legatura cu fundamentele economice”, a afirmat Voinea. Tot el spune ca deprecierea cursului alimenteaza inflatia. Pana acum, BNR a putut folosi cursul ca pe o ancora inflationista (aprecierea a ajutat la reducerea inflatiei), dar acum se intoarce roata. Nu vorbim insa despre o influenta pe termen lung, ci pe termen scurt.

„Oricum, avand in vedere evolutia cursului din luna noiembrie, nici tinta anuala de inflatie corectata de BNR la inceputul lunii noiembrie, 5,7%, nu cred ca mai poate fi atinsa”, a adaugat Liviu Voinea. Parerea sa privind cauzele deprecierii este impartasita si de oficialii BNR.

„Evolutia recenta a cursului de schimb este determinata atat de fundamentele economiei romanesti, cat si de rezultatul dinamicii de pe pietele internationale si de aversiunea fata de risc a investitorilor ca urmare a crizei ipotecare”, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

„FINANCIAL TIMES”

Economia Romaniei, la cota de avarie Avantul economiei romanesti din ultimii ani s-a incetinit, iar pe termen scurt nu se intrevad redresari spectaculoase, scrie „Financial Times”, in editia electronica de ieri.

In urma cu cinci ani, banca austriaca Raiffeisen International sesiza oportunitatile pe termen lung si cumpara, pentru numai 45 de milioane de dolari, o „corabie sparta” - Banca Agricola. Intr-o jumatate de deceniu, banca, devenita Raiffeisen Romania, a ajuns sa valoreze peste 2,5 miliarde de dolari. „Previziunile pe termen lung sunt bune aici. Dar pe termen scurt trebuie luate anumite masuri, anul viitor, pentru a echilibra mai mult economia”, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Romania, citat de FT.

Un alt sector care a cunoscut in Romania o dezvoltare puternica este cel imobiliar. Investitorii in real-estate, linistiti oarecum de intrarea tarii sub umbrela „sigura” a Uniunii Europene si incurajati de cererea extrema de locuinte, au inceput sa construiasca intr-un ritm alert. Un dezvoltator imobiliar din Marea Britanie, Copper Beech, deja se pregateste sa investeasca 2,5 miliarde de euro intr-un proiect imobiliar pe 5 ani, care va avea drept rezultat construirea a peste 16.500 de locuinte.

Cu toate acestea, analistii sunt ingrijorati in legatura cu situatia economica a Romaniei. Fondul Monetar International avertizeaza ca economia Romaniei s-ar putea supraincalzi pe fondul cresterii exagerate a creditului domestic si a deficitului mare de cont curent.

STRATEGIE BNR, „mai multumita” de cursul actual BNR va interveni pe piata valutara daca e necesar, fara un anunt prealabil, dar doreste sa recurga la aceasta masura cat mai rar posibil, fiind „mai multumita” de valoarea actuala a leului decat in urma cu cateva luni, a declarat Mugur Isarescu, citat de Agentia Market News International.

Guvernatorul BNR a precizat ca actuala tendinta de majorare a preturilor de consum din Romania se va incheia pana in primavara anului 2008 si ca inflatia este mai mult sau mai putin „sub control”.  „In perioada urmatoare, ritmul de crestere economica ar putea inregistra o decelerare de 1-2 puncte procentuale”, a mai mentionat Isarescu, „dar aceasta temperare prezinta avantajul de a contribui la evitarea supraincalzirii economiei”.