Evenimentul Zilei > International > Incredibil! O nouă descoperire: Leonardo Da Vinci a schiţat-o pe Mona Lisa mai întâi NUD
Incredibil! O nouă descoperire: Leonardo Da Vinci a schiţat-o pe Mona Lisa mai întâi NUD

Incredibil! O nouă descoperire: Leonardo Da Vinci a schiţat-o pe Mona Lisa mai întâi NUD

De departe Gioconda sau Mona Lisa este unul dintre cele mai cunoscute si reproduse picturi din istoria artei. Dar iată că o nouă descoperire uimeşte: un desen în cărbune adăpostit într-o altă colecţie de artă mai bine de 150 de ani ar putea fi o schiţă pentru un tablou nud al Monei Lisa, spune un expert în artă franceză.

"Portretul în cărbune al unei femei nud, cunoscută sub numele de Monna Vanna, a fost atribuită anterior studioului lui Leonardo da Vinci. Cu toate acestea, experţii au găsit suficiente indicii pentru a sugera că artistul a lucrat la ambele tablouri.
În urma testelor făcute la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este făcută de Leonardo "cel puţin în parte". Aceasta s-a aflat încă din 1862 în colecţia de artă renascentistă la Muzeul Conde de la Palatul Chantilly, la nord de capitala franceză.
În plus, Bruno Mottin, expert în conservare al Muzeului Luvru, a confirmat că schiţa datează din timpul vieţii lui Leonardo şi are o "calitate foarte înaltă".

Cu toate acestea, Mottin a subliniat faptul că desenul de pe partea de sus a schiţei, lângă cap, a fost făcut de o persoană dreaptace, în timp ce Leonardo era stângaci.
"Trebuie să rămânem prudenţi", a declarat el pentru AFP. "Este o sarcină care durează ceva timp", a completat acesta. "Este un desen pe care se lucrează foarte greu pentru că este deosebit de fragil.", titrează BBC.

Povestea acestui tablou rămâne totuşi o necunoscută: "Leonardo a pictat pentru un bogat negustor de matase din Florenta, Francesco del Giocondo, portretul soţiei lui, Mona Lisa". De aici provine şi un al doilea nume al picturii "La Gioconda". Cu toate acestea, modelul nu a fost cu siguranţă identificat cu Lisa Gherardini del Giocondo.
Nu se stie de ce Leonardo nu a predat portretul celui care îl comandase, ci l-a luat cu sine în Franţa. Istoria tabloului este plina de peripeţii, fiind ascuns pe timpul războiului franco-prusian, furat apoi de la Luvru, deteriorat de o soluţie acidă şi lovit cu o piatră.

Întrebarea rămâne: De ce acest portret este atât de special, atât de comentat, atât de râvnit, de ce se ridică deasupra celorlalte tablouri ale lui Leonardo care sunt la fel de fascinante?