Leii de sex masculin, numiţi José și Liso, au fost ucişi la Sanctuarul Emoke Big Cat din Vaalwater, nordul Africii de Sud.

În 2016, 33 de lei eliberați de circurile din Peru și Columbia au fost transportați pentru a-și trăi zilele în refugiul natural, pentru a-și ameliora suferința trăită în cuști, unde au fost supuşi bătăilor și altor maltratări.

Incursiunea în sanctuar a evidențiat modul în care braconierii brazilieni se pot infiltra în locuri cum ar fi Emoya, care a declarat că are patrule de securitate înarmate,timp de 24 de ore pe zi.

Leii sunt adesea uciși în Africa de Sud pentru a crea poțiuni pentru practicanții vrăjitoriei din țară.

Minunette Heuser, care conduce sanctuarul alături de fiica ei Savvanah, a spus că uciderea i-a "rupt inima".

Ea a spus la Telegraph: „Ne vom uni mai puternic ca oricând și vom aduce în fața justiției pe cei care au ucis cei doi băieți iubiți”.

„Au rupt inima Savannei. Dar acești ucigași nu ne vor rupe niciodată spiritul. Nu vom lăsa acest lucru aşa. Vom rămâne uniţi.

Ea a adăugat: "Acesta nu este doar un alt incident de braconaj".

Experții criminaliști au vizitat sanctuarul, care este în prezent închis pentru vizitatori și voluntari.

„Poliția sud-africană și unitățile anti-braconaj investighează”, a declarat Animal Defenders International, un grup care a lucrat la transferul leului din America de Sud.

Grupul a declarat că are în vedere oferta de recompensare pentru informații care pot conduce la condamnare și că ceilalți lei ar putea fi chiar evacuați în așteptarea actualizărilor de securitate.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la motivul posibil pentru uciderea leului.

Dar, în ianuarie, braconierii au tăiat garduri la un alt parc de animale din Africa de Sud și au decapitat și au tăiat labele celor trei lei de sex masculin, posibil pentru a fi folosiți în ritualurile tradiționale de vindecare.

În timp ce părțile leului au fost folosite de mult timp în unele culturi africane, conservatorii au ridicat îngrijorarea că braconierii țintesc din ce în ce mai mult lei datorită cererii din unele țări asiatice.

Oasele leilor africani sunt un înlocuitor relativ recent pentru oasele tigrilor asiatici, al căror număr a scăzut din cauza braconierilor. Dinţii şi ghearele leilor au o valoare foarte mare dacă sunt tranformate în pandantive.