Legile Justiţiei îl bagă în corzi pe Tudorel Toader! Miinistrul Justiției a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că „raportul MCV va fi unul pozitiv”, oferind noi explicații privind proiectul de modificare a legilor justiției, cel care a stârnit controverse şi reacţii, culminând cu proteste de stradă. Reacția ministrului vine după întâlnirea pe care a avut-o cu Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene.
„Cunoașteți foarte bine că pe 23 august spuneam că existe trei variante posibile: Inspecția să rămână la CSM prin consolidarea garanțiilor de independență, Inspecția să treacă la MJ (...), Inspecția să devină o autoritate independetă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM, nici la MJ. Știți că în proiectul de lege pe care l-am redactat la nivelul MJ am propus această a treia variantă (...).
Răspunderea magistraților, o temă iarăși sensibilă, care păstrează garanțiile constituționale, cele potrivit cărora statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistrați (...). Știți bine că în proiectul de modificare se prevede că după ce statul despăgubește victima erorii, dacă se dovedește că magistratul a acționat cu rea credință, gravă neglijență, statul se întoarce împotriva magistratului într-un termen de trei ani, față de actuala reglementare, care prevede un termen de un an. (...)
Cum se numesc procurorii de rang înalt
O altă temă care a fost discutată este aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV, avem cele 12 recomandări. Faptul că avem 12 nu înseamnă că avem și o ierarhie a importanței acestora. (...) Recomandarea numărul unu spune că trebuie să găsim o procedură transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția. (...)
Am văzut și eu anumite luări de poziție în spațiul public, discuția cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneția are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt.
Iordache, REPLICĂ pentru Iohannis: „Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim”
O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o și de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conținutul posibil pe care urmează să-l aibă infracțiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecință și de neglijență în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigențele CCR și în același timp de raportăm la Directiva europeană.”, a spus Tudorel Toader.