Legile Justiției: PNL face apel la coaliția PSD-ALDE să respecte opinia Comisiei de la Veneţia

Liberalii trag un semnal de alarmă legat de Legile Justiției. Deputatul PNL, Ovidiu Rațchi, a afirmat marți că social-democrații se vor afla „într-o situație foarte dificilă în cazul în care Comisia de la Veneţia va critica legile justiţiei, în condiţiile în care Guvernul României solicită Ucrainei să respecte recomandările Comisiei în chestiunea legii educaţiei”. În același timp, liberalul critică PSD, spunând că „nu poţi folosi un dublu limbaj şi nu poţi ignora Comisia când o cer interesele lui Dragnea”.

„Vizita ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la Comisia de la Veneţia, la 'invitaţia' organismului internaţional nu trebuie tratată ca o simplă formalitate diplomatică, aşa cum lasă PSD să se înţeleagă. Cu toate că Liviu Dragnea sau Florin Iordache pretind că nu înţeleg de ce este necesară opinia Comisiei, chiar raportul MCV recomandă României să aştepte avizul instituţiei în chestiunea legilor justiţiei, pentru a asigura 'garanţii în ce priveşte transparenţa, independenţa şi sistemul de checks and ballances'. Iar dacă Liviu Dragnea este atât de convins că legile justiţiei nu conţin nicio prevedere care să afecteze bunul mers al sistemului judiciar şi respectă practica europeană, atunci PSD trebuie să aştepte si punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia. Merită precizat şi faptul că, dacă Ministerul de Externe român a solicitat Ucrainei - în mod corect - consultarea Comisiei de la Veneţia cu privire la legea educaţiei şi preluarea opiniei Comisiei în legislaţia ucraineană, atunci PSD este obligat, la rândul său, să ţină cont de criticile instituţiei legate de legile justiţiei. Sunt convins că, pentru a elimina toate suspiciunile privind elaborarea unor legi chestionabile ale justiţiei, PSD nu va avea nicio problemă în a ţine cont de obiecţiile şi criticile Comisiei, aşa cum este firesc”, a precizat Raețchi, într-un comunicat de presă. 

Pe 9 decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a dat mai multe argumente privind motivele pentru care este necesară modificarea legilor Jusiției. Prezent la reuniunea Comisiei de la Veneția, ministrul a prezentat modificările la legile justiţiei şi a avut o discuţie cu preşedintele Grupului de state aducând argumente pentru modificările aduse legilor corupţiei. 

Pe aceeași temă: Cele mai importante șase modificări la legile justiției

SCANDAL MONSTRU în Parlament, după adoptarea noului statut al magistraților și procurorilor

Legile Justiție: Acțiunea disciplinară pentru abaterile magistraților se exercită de Inspecția Judiciară

Lazăr EXPLICĂ de ce i-a numit membrii Parlamentului inculpaţi de RANG ÎNALT: „Nu polemizez cu nimeni”