Senatorii vor da vot final, pe ultimul proiect de lege din pachetul legilor Justiției, respectiv propunerea de modificare a Legii 317?2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dezbaterea pe această inițiativă legislativă a început în plenul de miercuri al Senatului, iar votul va fi dat de Camera superioară a Parlamentului în calitate de for decizional.
UPDATE 11.00 - Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, împarte cartea „Ferma animalelor” scrisă de Goerge Orwell senatorilor PSD și ALDE. Senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu, a aruncat cu cartea pe jos, vociferând nemulțumită de gestul USR. În prealabil, senatorul Florina Presadă a adus un steag cu însemnele Uniunii Europene și l-a pus la prezidiu.
După finalizarea amendamentelor respinse, singurele care au mai rămas de dezbătut, senatorii se vor exprima prin vot.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a reformulat sau a propus miercuri respingerea mai multor amendamente admise în comisia specială pentru acest proiect, iar plenul le-a aprobat.
O solicitare a senatorului USR, Florina Presadă, care prevede reformularea tuturor amendamentelor, admise în comisia specială condusă de Florin Iordache, a fost respinsă de plen.
Deputații și senatorii comisiei speciale pentru legile justiţiei nu au adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, cu sediul în municipiul Bucureşti.
Printre cele mai importante modificări aduse de comisia specială se află cea conform căreia „Plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”.
Cum a modificat Parlamentul legile Justiției
Un alt amendament propus de Șerban Nicolae și adoptat, miercuri, în Senat, la Legea 317/2004 privind funcționarea CSM prevede că „ședințele publice de plen și de secții se transmit în direct audio-video pe pagina de internet a CSM, se postează pe pagina de internet a Consiliului, mai puțin votul membrilor CSM”. Statutul Inspecției Judiciare rămâne neschimbat, ea fiind în continuare în subordinea CSM.
O altă modificare prevede că „plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”. Senatul a mai adoptat un amendament prezentat în plen de Șerban Nicolae, care eliminată evaluarea psihologică la revocarea din funcție a inspectorului șef din cadrul Inspecției CSM, ea controlul psihologic fiind făcut doar înaintea numirii acestuia de către plenul Consiliului. Inspectorul șef, numit de CSM dintre judecătorii care fac parte din corpul Inspecției Judiciare, este și rdonator de credite, deci poate gestiona bugetul instituției.
Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, într-o discuție informală, că ia în calcul să organizeze un referendum național pe tema luptei anticorupție ca armă împotriva modificării în Parlament a legilor justiției.