Legile bugetului atacate la CCR. A fost fixat primul termen

Legile bugetului atacate la CCR. A fost fixat primul termen Sursa foto. EVZ

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit ziua de 10 ianuarie ca termen pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi de la Parlament în legătură cu prosibilul conflict juridic pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Cabinetul Orban şi-a angajat răspunderea.

Potrivit unui comunicat de presă, Curtea Constituţională a fost sesizată cu cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire la cele două legi, formulate de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Conform procedurii prevăzute de art.35 alin.(1) din Legea nr.47/1992, Curtea Constituţională a stabilit termenul de 10 ianuarie 2020 pentru ca părţile aflate în conflict să îşi exprime, în scris, punctul de vedere asupra conţinutului conflictelor şi a eventualelor căi de soluţionare a acestora”, se precizează în comunicatul de presă.

Termenul pentru şedinţa de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară, anunţă CCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a atacat la CCR cele două legi ale bugetului pentru care și-a angajat răspunderea Guvernului.

„Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional la CCR (...). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim-ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, a spus Ciolacu.

Guvernul şi-a angajat răspunderea în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020. Premierul a susţinut că bugetul este construit pe date reale şi o creştere economică de 4,1%, o rată a inflaţiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor creşte sumele alocate pentru Sănătate şi Educaţie.

„La modul cum este finalul de an, cu zilele libere, mai sunt două zile lucrătoare în Parlament, ar fi fost improbabil să adoptăm bugetul de stat în Parlament. Nu este orice fel de buget. (...) România are nevoie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice de până acum”, a precizat Orban.