Legea consumatorului vulnerabil. Câți bani pot primi românii. Se aplică de la 1 noiembrie

Legea consumatorului vulnerabil. Câți bani pot primi românii. Se aplică de la 1 noiembrie Sursa foto: EVZ

Din cauza scumpirilor din ultima perioadă tot mai mulți români se află în situația de a nu-și mai putea achita facturile la energie electrică sau gaze naturale. Parlamentul a adoptat Legea privind consumatorul vulnerabil de energie. Prevederile sale ar urma să se aplice de la 1 noiembrie 2021. 

Astfel, se vor acorda bani destinați asigurării nevoilor energetice minimale - ajutor pentru încălzirea locuinţei, ajutor pentru consumul de curent destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului în curs. De asemenea, românii vor putea primi ajutor financiar pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie.

Facilități acordate

Totodată, românii vor fi ajutați cu bani pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie. Și asta nu este tot. Legea mai prevede „măsuri de protecţie socială non-financiare”, ce constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Legea consumatorului vulnerabil a fost avizată anterior de Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi de Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege a fost depus în primăvară, în 30 martie 2021, fiind adoptat la 17 mai. Două zile mai târziu, a fost înregistrat la Cameră, unde câteva comisii şi-au dat avizul.

Ajutorul pentru încălzire

Potrivit proiectului de lege, consumatorul vulnerabil de energie, denumit, în continuare consumator vulnerabil (persoană singură/familie), care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, are nevoie de măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale.

Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de veniturile medii nete lunare ale românilor. În cazul familiilor, venitul mediu net lunar până la care se poate acorda ajutorul pentru încălzire este de 810 RON/persoană. Pentru persoanele singure, ajutorul poate fi în valoare de 1445 de lei.