Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat luni, cu amendamente, de plenul Senatului.
În favoarea proiectului de lege s-au pronunţat senatori din toate grupurile parlamentare, fiind de acord că actul normativ reprezintă un prim pas dintr-un set de măsuri care trebuie luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.
Actul normativ, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 117 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".
Potrivit raportului Comisiei juridice, proiectul îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor.
"Proiectul de lege a fost iniţiat ca urmare a constatării de către CEDO, pe parcursul mai multor ani, a problemelor sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile de detenţie, printr-o serie de hotărâri", se arată în raportul Comisiei juridice prezentat plenului şi adoptat de acesta.
Unul dintre amendamentele adoptate de Comisia juridică, sesizată pentru raport, şi însuşit de plen, privind compensarea în cazul executării pedepsei într-un spaţiu necorespunzător prevede că "la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie şi executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate, în spaţiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată".
"Se consideră executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei la numărul de persoane cazate în respectiva cameră", se arată într-un alt amendament al comisiei, potrivit Agerpres.
Un amendament propus de CSM, însuşit de Comisia juridică şi ulterior de plen, prevede că "nu sunt luate în considerare zilele sau perioadele în care deţinuţii sunt internaţi în infirmeriile penitenciarelor sau în spitalele ANP sau din Ministerul Sănătăţii, aflate în tranzit ori transportate în vederea transferului între locurile de detenţie".