Drepturile la pensie ale persoanelor cu handicap grav au fost mult negociate între PSD și UDMR, care a condiționat votul pe lege de introducerea acestui amendament.
Prin urmare, deputații au decis că persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme. Stagiul de cotizare pentru această categorie este redus la doar o treime din total, la fel ca în cazul nevăzătorilor.
Proiectul de lege mai prevede că pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată, potrivit prevederilor legii, şi indemnizaţia socială; cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani - pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
Legea mai spune că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. „Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul copiilor cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”, se mai arată în proiect.
Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că legea corectează foarte multe inechități. „Nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus”, a declarat fostul ministru.
Legea prevede că se păstrează dreptul soţului supravieţuitor de a beneficia de 50% din pensia soţului decedat, dar dacă doreşte să îşi păstreze pensia proprie poate să cumuleze 25% din pensia soţului decedat, dacă asta este în avantajul său.