Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că sistemul actual de pensii este falimentar şi ar trebui privatizat. Liberalul critică legea pensiilor aprobată miercuri de Guvern și spune că executivul nu are bani pentru a crește pensiile.
Florin Cîţu spune că legea pensiilor „la o primă vedere, este o minciună. Aşa aş putea descrie acest proiect, pentru că este clar că nu sunt bani pentru aşa ceva şi de aceea acest proiect creşte pensiile undeva în viitor, 2021-2022”.
„În 2017, au plecat din România în jur de 300 de mii de cetăţeni, cam asta este rata cu care românii fug de guvernarea PSD. Deci am putea spune că până în 2021 ar pleca încă un milion de cetăţeni din ţară. Asta este o problemă. A doua: deja, economia este pe tobogan. Estimările pe care eu le dădeam acum o jumătate de an sunt confirmate acum de FMI, de Comisia Europeană şi veţi vedea că vor fi confirmate şi de Comisia Naţională de Prognoză, pentru 2018, o creştere economică mai mică decât în 2016, în jur de 4%, iar problema este că nu ştim dacă în 2019 vom avea o creştere în jur de 2%, cel mult”, a spus Cîțu la RFI.
„Este o lipsă de etică din partea acestui Guvern, pentru că dacă vrea cu adevărat să crească pensiile, să o facă acum, nu să o arunce undeva în viitor, pe bugetul anului 2021, când nu ştim cum va arăta configuraţia economiei naţionale în acel moment şi nici configuraţia economiei globale”, a mai spus liberalul.
Referitor la creșterea vârstei de pensionare, Florin Cîţu a spuns: „Trebuie să facem o analiză serioasă, pentru că sistemul actual, din punctul meu de vedere, este falimentar. Avem, clar, o problemă demografică, s-a tot ieşit la pensie mai devreme în ultimii ani, deci este clar că presiunea pe buget este foarte mare şi eu zic că în 20 de ani de zile acest sistem este falimentar. O aplicare a legii pensiilor aşa cum arată ea astăzi ar aduce acest faliment mai devreme. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, cred că trebuie să ne uităm foarte atent şi după o analiză serioasă s-ar putea să găsim concluzia că ar trebui să creştem puţin vârsta de pensionare, pentru că oamenii trăiesc o perioadă mai lungă şi sunt activi mai mult, dar asta ar fi teoretic. Problema României este că oamenii pleacă din ţară şi atunci creşterea vârstei de pensionare ar ajuta oarecum, ar echilibra acest fapt, că oamenii pleacă din ţară”.
„Prima soluţie pe care eu o favorizez şi cred că ar trebui să mergem astăzi în direcţia ei este un sistem de pensii privat mult mai dezvoltat, asta este soluţia. Discuţia despre creşterea vârstei de pensionare ar veni pe lângă, dacă acel lucru nu s-ar rezolva. Dar să ştiţi că dacă nu facem nimic, dacă nu rezolvăm problema sistemului de pensii şi dacă nu privatizăm acest sistem de pensii, oamenii, chiar dacă nu o facem noi printr-o lege, să creştem vârsta de pensie, vor fi forţaţi să lucreze mai mult, pentru că nu vor avea bani”, a declarat Cîțu.