Evenimentul Zilei > International > Legea maghiară anti-LGBT se aplică în zona bisericilor și școlilor. Tensiunile dintre Viktor Orban și Bruxelles sunt în creștere
Legea maghiară anti-LGBT se aplică în zona bisericilor și școlilor. Tensiunile dintre Viktor Orban și Bruxelles sunt în creștere

Legea maghiară anti-LGBT se aplică în zona bisericilor și școlilor. Tensiunile dintre Viktor Orban și Bruxelles sunt în creștere

Controversata lege anti-LGBT, promovată de Ungaria, va fi aplicată în vecinătatea bisericilor şi a şcolilor.

Guvernul din Ungaria a anunţat că dispoziţiile legii pe care a promovat-o împotriva homosexualităţii se aplică în vecinătatea bisericilor şi a şcolilor, după cum transmite AFP. Autoritățile maghiare au făcut aceste precizări vineri, când au emis normele de aplicare pentru controversatul act normativ.

„Legea împotriva pedofiliei” așa cum a fost promovată, a fost adoptată în luna iunie. Scopul ei era să întărească sancţiunile împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor. Pe parcurs, actul normativ a fost îmbogățit cu noi amendamente menite să interzică prmovarea homosexualităţii în rândul populaţiei cu vârsta sub 18 ani.

Astfel, conform actului normativ, promovat de guvernul maghiar, care stabilește normele de aplicare, legea reglementează „expunerea sau reprezentarea” produselor care „exprimă homosexualitatea” sau reprezintă o „abatere de la identitatea corespunzătoare sexului de la naştere”.

Legea stabilește clar că vânzarea acestor produse va fi interzisă pe un perimetru de 200 de metri în jurul bisericilor, precum şi a şcolilor ori a instituţiilor de protecţie a copiilor. Astfel, preglementările impun ca aceste produse să fie să fie vândute doar în ambalaje sigilate pentru a nu permite vizualizarea lor.

Legea stârnește noi tensiuni cu oficialii de la Bruxelles

Această lege a stârnit noi tensiuni în relațiile Ungariei cu oficialii Uniunii Europene. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat această lege drept „o rușine”. Drept urmare, oficialii de la Bruxelles au lansat procedurile de încălcare a dreptului comunitar împotriva Ungariei.

Ei au argumentat că măsura adoptată de Budapesta încalcă regulile Uniunii Europene privind libertatea de exprimare, liberul schimb şi prestarea de servicii.

Această lege este privită ca parte a planului premierului naţionalist Viktor Orban de a transforma Ungaria într-o ţară aşa-zis „iliberală”, bazată pe valori creştine, conservatoare. Anumiţi analişti consideră că ofensiva preşedintelui Orban împotriva comunităţii LGBT are drept scop consolidarea bazei sale electorale conservatoare în pregătirea alegerilor de anul viitor.

ONG-urile protestează împotriva măsurii

Secţiunea ungară a organizaţiei Amnesty International a reacţionat la acest anunţ al guvernului de la Budapesta, apreciind că legea „va eşua mai devreme sau mai târziu”.

„Între timp, este responsabilitatea tuturor să nu cedăm în faţa incitării condamnabile a guvernului”, a precizat ONG-ul, într-o postare pe Facebook, sâmbătă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: