Mult disputata Lege offshore nu pare a fi atât de perfectă pe cât au prezentat-o membrii comisiilor reunite din Camera Deputaților, în seara de 9 iulie, când a fost votată în Parlament.
La nici două săptămâni după adoptare, chiar președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că legea va fi modificată printr-o OUG. „Eu am spus, chiar în seara zilei respective, după adoptarea legii, în comisia de specialitate din Camera Deputațiilor, s-au făcut modificări până în ultimele minute. Ceea ce este în lege nu este bine definit în anexe, nu sunt foarte clare”, a declarat Dragnea în 22 iulie.
Legea, ajunsă la președintele Iohannis spre promulgare, a fost întoarsă de șeful statului de unde a plecat, adică în Senat. Preşedintele a retrimis legea în Parlament, cerând ca forma ei finală să asigure „echilibru între statul român şi investitori”. „În acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient și durabil, capabil să asigure o distribuție echitabilă a beneficiilor între stat și investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părți, precum și la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naționale”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de Klaus Iohannis președintelui Senatului.
Prin urmare, senatorii ar putea fi chemaţi mai devreme din vacanţă pentru a se reuni intr-o sesiune extraordinară. După ce a trecut de Senat, deputații au făcut următoarele modificări importante la lege, neagreate de concesionarii de perimetre offshore în Marea Neagră: eliminarea creditului fiscal, impozit pe venituri suplimentare și tranzacționarea pe piața internă a 50% din gaze.