Legea gazelor ar putea rupe înțelegerile dintre Dragnea și Tăriceanu

Ședința coaliției de guvernare, de joi, a fost precedată de întâlniri la vârf între liderii celor două formațiuni, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Nici nu s-a pus în discuție tema candidatului la președinție deoarece subiectul fi erbinte al acestei perioade este altul: exploatarea gazelor din Marea Neagră. Unul dintre concesionari, compania Exxon, le face, prin Bruxelles, guvernanților de la București agenda.

Joi dimineața, președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a venit însoțit de ministrul Energiei, Anton Anton. A fost finalizată Strategia Energetică pe 2030-2050, urma să fie discutată în Coaliție și apoi publicată pentru dezbatere publică. La fața locului, s-a schimbat totul. Reprezentanții Companiei Exxon urmau să ajungă la Reprezentanța României la Bruxelles. Aceștia au sunat la minister să ceară informații legate de legea gazelor off-shore, trimisă de președintele Klaus Iohannis spre reexaminare.

 

Dragnea, Comănescu și Ciocănelea

Potrivit surselor Evenimentului Zilei, relația dintre Dragnea și Tăriceanu devine tot mai tensionată, dar din cauze economice și pe motive de fair-play față de investitori. Dragnea nu cedează. Potrivit sursei, Dragnea, prin Gabriel Comănescu, face un joc în care sunt mai mulți actori: Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților și Florin Radu Ciocănelea, care este consiler de stat în cadrul aparatului propriu al premierului. „Comănescu are singura firmă care lucrează în Marea Neagră, e o rămășiță din Petrom Service. Presiunea lui Dragnea este ca un concesionar să încheie un contract de lucrări cu acesta. Ar însemna circa două miliarde de euro în cei 20 de ani estimați, să facă exploatări în Marea Neagră. Comănescu l-a reșapat pe Iancu oferindu-i loc eligibil și negocierea cu Dragnea pentru șefia Comisiei. Așa se explică de ce Dragnea cere ca lucrările să se facă cu firme românești”, susțin sursele noastre.

Călin Popescu-Tăriceanu agreează forma legii off-shore așa cum a plecat din Senat, fără modificările făcute la Camera Deputaților, formă care oferă mai multe avantaje investitorilor.

 

Probleme în domeniul energiei

Directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Silvia Vlăsceanu, a tras, ieri, un semnal de alarmă și a arătat că lipsa unei viziuni şi a unei strategii în sectorul energetic va duce inevitabil la căderea sistemului şi la pene generale, iar specialiştii chiar pariază când se va produce o pană generală.

„Să nu ne facem mari iluzii că strategia energetică va aduce ceva nou sau va rezolva ceva, iar documentul care va fi postat sau este în dezbaterea grupurilor parlamentare în acest moment este acelaşi, cosmetizat pe ici, pe colo, acelaşi care a fost publicat şi acum un an, şi acum doi ani. Nu vine să pună degetul pe rană şi să zică „Mâine ne apucăm de 3 şi 4 de la Cernavodă, poimâine facem Tarniţa. Sunt doar nişte idei generale, acelaşi concept în care nu se ia o decizie politică. Investitorii nu vor şti ce îşi propune România”, a spus Vlăsceanu.

Ea a precizat că există peste o sută de strategii în România aprobate în acest moment, pe diverse sectoare, fără o corelare între ele. „Neavând o strategie economică asumată, şi sectorul energetic merge în aceeaşi direcţie şi se fac deja pariuri cât timp mai durează până când vom avea o cădere, un black-out. Lucrurile merg din inerţie în sectorul energetic şi nu vor putea merge aşa la infinit. Mai ales că pleacă specialiştii din sistem, iar în locul lor nu vin oameni cu aceeaşi experienţă. Lucrurile se leagă, iar lipsa de viziune economică impactează întreaga economie naţională”, a conchis Vlăsceanu.