Legea cetățeniei române va fi schimbată. Anunțul făcut de Alina Gorghiu

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Legea cetățeniei române va fi schimbată, potrivit unui proiect înaintat către Parlament de Ministerul Justiției. Alina Gorhiu a anunțat ce modificări ar urma fi făcute și modul în care legea va fi „modernizată”.

Legea cetățeniei române va fi schimbată

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, precum și pentru actualizarea altor acte normative. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că motivul pentru care se dorește această schimbare este moderinzarea legii „deoarece a devenit anacronică.”

Conform unui comunicat al ministerului, proiectul propus de Ministerul Justiției va fi trimis acum Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Alina Gorghiu: „Modernizăm Legea cetățeniei române”

„Modernizăm Legea cetățeniei române pentru că a rămas anacronică! Proiectul prezentat de Ministerul Justiției este așteptat inclusiv în contextul adaptării la unele soluții care derivă din procesul de aderare la Visa Waiver și din obiectivele asumate prin PNRR.

În sens mai larg, o intervenție legislativă este mai mult decât necesară pentru a adapta normele legale la realitățile actuale. Va fi o lege care va oferi respect fiecărei persoană care dorește să devină cetățean român. Însă, foarte important, în egală măsură va fi o lege care va asigura integritatea procesului de dobândire a cetățeniei române și eliminarea posibilelor fraude.

Proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern este rezultatul unui proces amplu de dezbatere publică demarat la începutul lunii februarie. Este necesar să fie adoptat în procedură de urgență, vom solicita acest lucru Parlamentului și fac un apel la colegii senatori și deputați să ne acorde sprijin în acest sens”, a spus Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce modificări sunt aduse în proiectul de lege a cetățeniei române

Modificările precizare în noul proiectul de lege a cetățeniei române sunt următoarele:

  • Intervenții specifice care implementează anumite obiective din PNRR și sprijină participarea la programul Visa Waiver.
  • Modernizarea procesului de solicitare a cetățeniei române prin crearea unei aplicații informatice care va permite solicitanților să urmărească online evoluția soluționării dosarelor lor.
  • Cardul de cetățenie va reprezenta documentul oficial de confirmare a cetățeniei în locul certificatului emis în format tipărit.
  • Identitatea posesorului cardului de cetățenie va fi confirmată biometric prin scanarea imaginii faciale și a amprentelor digitale, în conformitate cu procedurile aplicate în obținerea pașaportului.
  • Alinierea legislației naționale la prevederile unor convenții la care România este semnatar.
  • Garantează corectitudinea procedurii de obținere/redobândire a cetățeniei române și previne posibilele acte de fraudă.

Proiectul a avut în vedere faptul că numeroase acțiuni în instanță în domeniul cetățeniei au fost inițiate de titularii unor cereri de cetățenie în care există suspiciuni de falsificare a actelor din dosarul de cetățenie. Acești solicitatori sunt tot mai des cetățeni ai unor state din spațiul ex-sovietic, care nu includ teritorii care au făcut parte în trecut din statul român, conform reprezentanților Ministerului Justiției.