Evenimentul Zilei > EVZ Special > Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul îl afectează pe Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR cere măsuri speciale
Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul îl afectează pe Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR cere măsuri speciale

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul îl afectează pe Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR cere măsuri speciale

Guvernatorul Băncii Naționale a României cere parlamentarilor să aplice o nouă prevedere pentru conducerea instituției în cadrul proiectului legislativ care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Mugur Isărescu le cere guvernanților să le permită angajaților cu vârste peste 70 de ani din Consiliul de Administrație al BNR să își continue activitatea. Într-o scrisoare înaintată Parlamentului României, guvernatorul BNR solicită implementarea unei prevederi în cadrul proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, care să poată da curs prestării activității membrilor CA în mod legal.

Mugur Isărescu împlinește 72 de ani. Dacă proiectul legislativ ar intra în vigoare în forma actuală, afectat ar fi și guvernatorul BNR.

Membrii CA BNR de peste 70 de ani nu mai pot activa în domeniu

Mugur Isărescu aduce în atenția Parlamentului că noile prevederi legale contravin dispozițiilor Tratatului privind funcţionarea UE şi cu legea 312/2004 privind Statutul BNR.

„În opinia noastră, prin acest proiect de lege se instituie regula potrivit căreia persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, îşi pot desfăşura activitatea numai până la data intrării în vigoare a legii, dacă au împlinit vârsta de 70 de ani sau până la împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă aceasta se produce ulterior intrării în vigoare a legii.

Nemaifiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepţie de la regulă, aceasta este aplicabilă şi membrilor Consiliului de administraţie al BNR, în funcţie la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat pe întreaga sa durată de către o parte dintre membrii Consiliului de administraţie al BNR”.

Ce le cere Isărescu guvernanților

Astfel, guvernatorul Mugur Isărescu solicită introducerea în cadrul proiectului legislativ adoptat de Guvernul României o prevedere care să le ofere posibilitatea membrilor CA din BNR să își presteze activitatea, chiar dacă au peste 70 de ani.

„Având în vedere aspectele menţionate, considerăm că este necesară introducerea în cuprinsul proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare a unei excepţii, astfel încât membrii consiliului de administraţie al BNR să aibă posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în scrisoare, potrivit agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.