Organizațiile profesionale ale jurnaliștilor salută decizia luată de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaților la propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune urmează să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii.
Măsura urmează să se aplice atât veniturilor provenite din salarii, dar și din drepturile de proprietate intelectuală. De asemenea, de scutiri beneficiază și personalul tehnic din redacții.
Salariile jurnaliștilor ar putea crește dacă statul va renunța impozitarea veniturilor acestora. Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, spune că măsura este binevenită. El a luptat ani în șir pentru ca jurnaliștii care ies la pensie să primească o indemnizație specială pentru că știe că salariile din domeniu sunt foarte mici. „Mi se pare normal ca această categorie, care este vitregită din multe puncte de vedere, inclusiv financiar, să beneficieze de anumite facilități și mă bucur că alături de cei care sunt pe teren și luptă pentru aflarea adevărului sunt avuți în vedere și tehnicienii. Pentru că în radio, în televiziune fără ei nu se poate face jurnalism. Însă, nu aș dori ca aceste prevederi să fie trunchiate și să devină favorizante pentru unii. S-a mai întâmplat ca bunele intenții să fie denaturate”, a declarat, ieri, Dinu Glăvan pentru Evenimentul zilei. Șeful UZP a precizat că presa trece printr-o perioadă grea și uniunea a pus în dezbatere publică o propunere de subvenții acordate presei private, așa cum se întâmplă și în alte țări.
În documentul postat pe site-ul UZP se arată că alte țări au găsit modalități de a sprijini presa.Guvernele occidentale au găsit mai multe tipuri de soluții de a finanța presa, întrucât unele dintre publicațiile vestice sunt legendare și fac parte din patrimonul cultural al întregii lumi. Formele de subvenționare indirectă sunt destul de răspândite și includ scutiri de taxe, în principal de TVA, cu Marea Britanie, Belgia, Danemarca și Norvegia scutind complet de această taxă vânzările de ziare și reviste, notează lucrarea „Public Funding of Private Media”.
În Franța, Italia și SUA, taxele poștale pentru presă sunt preferențiale. Alte feluri de a sprijini presa scrisă sunt subvențiile pentru agențiile de știri, școlile de jurnalism, cercetarea în domeniu sau suportul pentru asociațiile profesionale. Există și guverne care sprijină presa scrisă la vedere, prin subvenții directe alocate distribuției – Austria, Suedia – exportului – Franța, Italia – sau pentru reorganizarea publicațiilor, așa cum se întâmplă în Canada, Danemarca, Belgia, Franța și Olanda.
Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, spune că este sceptică deși propunerea legislativă poate părea tentantă. „Eu cred că ar fi mult mai potrivită crearea unei piețe concurențiale sănătoase în presă, să poată supraviețui cei mai buni, să nu existe subvenții ascunse pentru o anumită parte din presă. Nu cred că scutirile de taxe asigură libertatea de exprimare”, a declarat șefa CJI pentru EVZ.
Inițiatorul proiectului de modificare a legii este deputatul PSD Valeriu Steriu, purtătorul de cuvânt al partidului, dar a fost semnat de alți 27 de parlamentari social-democrați și din ALDE. În mod paradoxal, Guvernul Dăncilă a transmis Parlamentului, în luna iunie, că nu susține inițiativa lui Steriu. Guvernul Dăncilă a calculat că eliminarea acestor taxe ar avea un impact bugetar de 19 milioane de lei în primele șase luni ale anului și că ar duce la creșterea deficitului bugetar.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, a fost respins la Camera Deputaților și retrimis în Comisia de buget-finanțe.