Legea amnistiei a murit. Frunda vrea să o învie

Consilierul onorific al premierului Ponta, Gyorgy Frunda, spune că trebuie redactat alt proiect de Lege al amnistiei, după ce Parlamentul a respins o inițiativă a deputatului PSD Mădălin Voicu.

În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de grațiere a infracțiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracțiuni mici, cotidiene și care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială și prin asta să rezolve și problema suprapopulării penitenciarelor”, a declarat Frunda.

Penitenciare suprapopulate

Motivul invocat de sentorul UDMR în favoarea amnistiei: suprapopularea penitenciarelor. „Penitenciarele românești sunt suprapopulate și această problemă trebuie rezolvată (...) În același timp, trebuie să acceseze Ministerul Justiției fonduri europene (...) și cred că trebuie construite unuldouă penitenciare mari pentru infractori care au comis infracțiuni minore”, a arătat Gyorgy Frunda. El a explicat de ce proiectul inițial trebuia să fie respins: „Populația îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanților PSD care sunt în pușcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnați”.

„Trebuie să fii cu pluta”

Reacția majorității parlamentarilor consultați de EVZ în legătură cu posibilitatea inițierii unei noi Legi a amnisitiei a fost de respingere. „Este o nebunie. Să vorbești, azi, de amnistie trebuie să fii dus cu pluta”, a declarat deputatul PPDD Daniel Fenechiu.

Totuși, el a amintit că penitenciarele sunt supra-populate și România este tot mai des condamnată la CEDO pentru această situație. Fenechiu a apreciat că, anul viitor, Ministerul Justiției ar putea prezenta un raport privind situația din penitenciare. Și liderul deputaților PNL, George Scutaru, are o perspectivă asemănătoare.

„Niciun parlamentar nu-și va risca imaginea de a iniția un nou proiect al legii grațierii și amnistiei. Dezbaterea a fost prea puternică și prea emoțională încât toți vor sufla și în iaurt. Dacă Ministerul Justiției este cu adevărat preocupat de acest subiect poate să organizeze tot felul de dezbateri publice asupra oportunității unui proiect privind grațierea, exceptând infracțiunile grave”, a afirmat Scutaru. Doar deputatul PSD Florin Iordache a părut mai favorabil unei noi legi a amnistiei, dar și el a arătat că primul pas trebuie să fie făcut de Ministerul Justiției. „În fiecare stat, chiar și în România, pe vremea lui Ceaușescu se dădeau amnistii (...) Ministerul Justiției are expertiza, trebuie să ne spună câți oameni ar fi eliberați”, a declarat Iordache.

Istoria proiectului

Proiectul Legii amnistiei și grațierii, inițiat de Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (minoritatea romă), viza, inițial, amnistierea unor infracțiuni minore. Proiectul a fost respins în primă cameră sesizată, Senatul. Scandalul a izbucnit când, în noaptea de 9 spre 10 decembrie, comisia juridică a Camerei Deputaților l-a modificat substanțial și a încercat să-l treacă, în viteză, prin această cameră a Legislativului. „Fiecare deputat venise cu o listă de 5-6 persoane pe care dorea să le scape din pușcărie”, a relatat Daniel Fenechiu. După scandalul izbucnit la 10 decembrie 2013, Legea amnistiei a stat la sertar până marți, 18 noiembrie, când a fost respinsă definitiv.