O lege pentru ca parlamentarii să chiulească mai puțin

O lege pentru ca parlamentarii să chiulească mai puțin

Liberalii vor să schimbe percepția românilor asupra Parlamentului, în condițiile în care un Eurobarometru din 2016 indică un nivel de încredere al cetățenilor în instituție de numai 14%. Deputații PNL Adriana Săftoiu și Gabriel Andronache au depus un proiect de lege care elimină votul secret pentru cererile în Justiției, introduce votul electronic în comisii și un program de lucru pe model European.

Î mi propun să deschid subiectul arzător: modificarea Regulamentului Camerei. Probabil că cel mai enervant pentru parlamentari va fi schimbarea programului. Am propus un program după modelul Parlamentului European, unde se lucrează o săptămână în grupuri politice, apoi o săptămână în plen cu dezbateri și voturi finale în fiecare zi, după care încă o săptămână în comisii. Nu se poate să lucrezi 6 ore pe săptămână. Chestia asta că vin luni la prânz ca să plec marți la prânz este jenant. În rest, 90% din Parlament este acasă de marți. N-au nicio jenă. Mulți nu vor fi fericiți”, a argumentat, pentru EVZ, deputata PNL, Adriana Săftoiu.

Combaterea absenteismului

Proiectul de lege mai prevede anularea sau restrângerea motivării absențelor la solicitarea liderului de grup. „La noi, ab sențele se motivează cu o hârtie de mână și anunț că am lipsit și trei luni dacă vreau, din motive personale. Dar câte motive personale ai? În Parlamentul European nu există așa ceva. De exemplu, dacă ai un deces în familie, este nasol. Totuși, în Parlamentul European nu se motivează niciun deces. Mai ales că la noi, dacă ar fi să nu-ți motivezi absențele, ți se rețin doar 42 de lei din suma forfetară. Indemnizația o primești, dar suma forfetară n-o primești. În PE este 300 euro/zi. Acolo se motivează absențele doar dacă ai ordin de misiune, dacă pleci într-o delegație în numele Parlamentului European”, ne-a explicat Săftoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vot în 48 de ore pe urmărirea penală

Inițiativa legislativă introduce și un termen de maxim două zile pentru votarea în plen a cererilor procurorilor de începere a urmăririi penale, a reținerii sau ridicării iminutății unui parlamentar. De asemenea, proiectul prevede ca votul să fie deschis, „exprimat cu cartelă de vot nominală”, iar hotărârea privind aprobarea sau respingerea cererii de urmărire penală „se publică pe site-ul Camerei, în termen de 7 zile și în Monitorul Oficial, în termen de maxim 10 zile”.

Senatul, reticent la schimbare

Cele două Camere au regulamente diferite. Din discuțiile pe care le-a avut EVZ cu mai mulți senatori a reieșit că pentru Senat nu există încă un proiect de lege similar. „Nu am fost informat despre asta. Dar probabil că va exista, dacă este una și la Cameră. Sigur se va face în paralel”, ne-a declarat liderul senatorilor PMP, Dorin Bădulescu, adăugând că ar fi de acord cu schimbarea regulamentului „pentru că trebuie să existe seriozitate în instituția Parlamentului”.

În schimb, liderul senatorilor ALDE, Ionuț Sibinescu, crede că modificările propuse de liberali sunt inutile și n-ar trebui aplicate nici la Senat. „Un vot electronic în Comisii, mi se pare o formalizare. Comisia este un for în care se lucrează și ar trebui să fie o atmosferă deschisă. Nu știu de ce trebuie să electronizăm votul, când de exemplu la Senat suntem 11 într-o comisie. Adică trebuie să ne numărăm 11. Oricum ședințele sunt complet înregistrate. Mi se pare aiurea”, a conchis Sibinescu.

Întrebat despre schimbarea programului de lucru după modelul Parlamentului European, senatorul ALDE ne-a răspuns: „Este o prostie. Programul meu este de luni până joi. Joi seara, pe la 18.00-19.00, mă urc în mașină, plec la Turnul Severin și mă întorc duminică seara.

Transparență maximă

Adriana Săftoiu este nemulțumită și de cum se lucrează în comisii. Ea propune ca ordinea de zi a comisiilor să fie publicată pe site-ul Camerei, iar dezbaterile să fie transmise în sistem live-streaming. Motivarea secretizării ședințelor comisiilor este obligatorie, conform inițativei liberalilor. „Doar câteva comisii își pun din timp agenda discuțiilor. Și modul în care se votează, pentru că nu poți spune că nu poți dota 22 de săli cu aparatura necesară votului cu cartelă. Uneori rămâi șocat și descoperi în comisii că, pe fond, partidele votează cam la fel. Discuții cu ei în comisii, și asta se întâmplă mai ales cu Opoziția, ei acolo spun «Da, e bună inițiativa ta. Te susțin» și după aceea îți pică în plen. E o lipsă totală de onestitate”, ne-a spus ea.