Schimbări în Legea Sănătăţii care te lovesc la buzunar. Cât costă asigurarea privată şi cât plătesc coasiguraţii

Asigurarea privată va intra în vigoare o dată cu noua lege a Sănătaţii, coasiguraţii vor plăti lunar o sumă, iar românii care nu plătesc din rea-voinţă şi ajung în urgenţă vor fi taxaţi.

După 35 de întâlniri şi multe luni de dezbateri aprinse, Legea Sănătaţii începe să capete formă. Ministrul Sănătaţii a explicat principalele modificări pe care le are în vedere, însă a recunoscut că decizii importante ţin de cât de dispuşi să rişte sunt decidenţii politici. "Am dezbătut această lege de am plictisit lumea. Varianta finală nu o punem pe site până când nu va fi prezentată în şedinţa de guvern, miercuri", a declarat ministrul Sănătaţii Vasile Cepoi ieri, la prima dezbatere publică asupra subiectului. Vă prezentăm câteva dintre modificările esenţiale aduse de lege. SOCIETĂŢI MUTUALE DE ASIGURĂRI ÎN LOCUL CASELOR. "Propunem reorganizarea caselor de asigurări de sănătate în societăţi mutuale de asigurări, după model belgian", a anunţat ministrul. Inclusiv sindicatele îşi vor putea face societăţi mutale dacă au numărul de asiguraţi cerut de lege. Vor exista aproximativ 12 case teritoriale în locul celor 42 actuale, care vor avea circa 1-1,5 milioane de asiguraţi. ASIGURARE PRIVATĂ PENTRU CEI CU BANI. Pe piaţă vor fi permişi şi asiguratorii privaţi, care le vor face concurenţă caselor de sănătate reorganizate. "Asigurările private vor înlocui pilele actuale. Anual, o asigurare privată va costa în jur de 300-400 de euro", a estimat Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări. Asigurarea privată va acoperi ceea ce nu intră pe asigurarea de bază.

"Spre exemplu, într-o operaţie în care este nevoie de un stent, asiguratul se decide că vrea unul de cea mai bună calitate, care costă 2.000 de euro. Asigurarea de bază va acoperi doar stenul cel mai ieftin, care costă 500 de euro. Pentru diferenţă, persoana în cauză va plăti din buzunar sau prin asigurare suplimentară", a exemplificat ministrul Sănătăţii. COASIGURAŢI CU PLATĂ. Statutul de coasigurat va fi mai strict. În acest moment, un asigurat poate avea până la trei coasiguraţi (rude apropiate care nu au venit). "În cazul asiguraţilor care au un venit mai mare de două salarii minime pe economie (circa 400.000 de persoane), coasiguraţii vor plăti 38 de lei lunar", a mai detaliat Vasile Cepoi. Pachete de servicii după venit "Dorim controlul statului asupra asigurării de servicii medicale şi un acces cât mai echitabil la ele. Acum nu stăpânim mecanismele care duc la cheltuieli nejustificate", a admis ministrul Sănătăţii. Mai exact, potrivit noii legi a Sănătaţii, va exista un pachet de bază, la care vor fi asiguraţi tot cei care plătesc la sănătate, unul social, unde vor fi asiguraţi cei care constituie cazuri sociale (vârstnici, persoane care trăiesc din ajutoare) şi pentru care va plăti statul. În plus, vor mai fi un pachet minim de servicii, care acoperă urgenţele şi unul special, unde vor intra serviciile care implică costuri mari. "Românii care nu-şi achită contribuţia la sănătate din rea-voinţă vor fi puşi să plătească ce se cheltuie cu ei inclusiv în urgenţe", a explicat ministrul Vasile Cepoi. El nu a exclus nici creşterea contribuţiilor actuale la fondul de sănătate (10,7%), decizia în acest caz fiind politică. "Dorim ca banii strânşi la sănătate să nu mai intre în bugetul consolidat al statului, iar spitalele să fi e autonome." VASILE CEPOI, ministrul Sănătăţii Citiţi şi:

  • Vasile Cepoi: "Nu este exclus ca şi alte structuri, cum ar fi sindicatele, să poată să îşi creeze propriile case de asigurări"
  • Ministrul Vasile Cepoi despre sistemul de pile din Sănătate: "Sunt neam cu jumătate din ţară"
  • Spitalele publice se transformă în "SRL-uri"
  • NOUA LEGE A SĂNĂTĂŢII: Spitalele se vor conduce singure, iar medicii se transformă în liber profesionişti