Legalizarea canabisului este „de-a dreptul o invitație” pentru tineri. „Se numește neglijență”. Ce daune majore provoacă substanța

Legalizarea canabisului este „de-a dreptul o invitație” pentru tineri. „Se numește neglijență”. Ce daune majore provoacă substanța Sursa foto: Arhiva EVZ

În spațiul public se poartă foarte multe discuții pe tema legalizării canabisului. Un astfel de demers ar fi foarte periculos, avertizează specialiștii. Canabisul dăunează creierului - în special în cazul adolescenților. De aceea, psihiatrul Maximilian Gahr din Ulm, Germania, se poziționează împotriva legalizării fără restricții a acestui drog, relatează Der Spiegel.

„Am îngrijorări cu privire la legalizarea canabisului. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce efecte ar avea un astfel de demers. Există exemple de țări care au decis să dezincrimineze canabisul, cum ar fi Olanda, Luxemburg și unele state din SUA. Efectele sunt foarte diferite, prin urmare există alți factori decât cei de reglementare care joacă un rol important. Ceea ce înțelegem acum din ce în ce mai bine sunt consecințele grave ale consumului timpuriu al acestor substanțe. Acesta poate provoca daune ireversibile”, a avertizat profesorul Gahr, în contextul în care un nou guvern din Germania ar putea să stipuleze în acordul de coaliție legalizarea acestui drog.

Consumul de canabis, în special de la o vârstă fragedă, adică din anii adolescenței, poate conduce la modificări ireversibile ale creierului și la tulburări cognitive. Deși până în prezent nu au existat studii concrete în acest sens, o cercetare realizată în SUA schimbă perspectivele asupra legalizării canabisului.

„Bănuiam acest lucru de mult timp, dar anul acesta a fost demonstrat pentru prima dată într-un studiu de amploare realizat în SUA cu ajutorul unor metode imagistice și al unor examene neuropsihologice. Datele sunt destul de clare: consumul timpuriu și pe termen lung de canabinoizi determină micșorarea cortexului cerebral, în special în zonele care sunt importante pentru concentrarea atenției, de exemplu, pentru rezolvarea problemelor și controlul impulsurilor”, a explicat profesorul Gahr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legalizarea canabisului: „Se numește neglijență”

În cazul legalizării canabisului, autoritățile ar trebui să impună o serie de restricții referitoare la vârsta consumatorilor acestei substanțe. Profesorul Gahr spune că este de preferat ca doar adulții în vârstă de cel puțin 25 de ani să aibă acces legal la canabis și acuză vehement legalizarea drogului pentru persoanele sub 19 ani. Cu toate acestea, incriminarea canabisului nu împiedică tinerii să îl consume.

„Incriminarea așa-numitului consum distractiv, adică fumatul de iarbă în weekend, poate distruge biografii, adică este disproporționată. Am putea schimba faptul că cineva primește o condamnare anterioară pentru astfel de motive prin scoaterea consumului din codul penal, acesta devenind atunci doar o infracțiune administrativă. Pentru mine, argumentul potrivit căruia legalizarea va permite accesul mai multor tineri la aceste substanțe este mai important. Aceasta este de-a dreptul o invitație, se numește neglijență. Nu ar trebui să facem acest lucru”, a spus profesorul Gahr.

„Acești oameni sunt cu adevărat grav bolnavi”

Specialistul a realizat un studiu cu privire la frecvența tulburărilor mentale asociate consumului de canabis.

„Am observat în clinica noastră că, între 2011 și 2018, numărul pacienților care au trebuit să fie spitalizați pentru o tulburare psihotică determinată de consumul de canabis a crescut semnificativ. Acești oameni sunt într-adevăr grav bolnavi. Am evaluat în prezent date care confirmă această evoluție în întreaga Germanie. Observăm, de asemenea, o creștere la nivel național a dependenței de canabinoizi și a intoxicațiilor cu canabinoizi. Vom publica acest studiu în curând”, a spus profesorul.

Consumul de canabis poate conduce la o dependență fizică față de substanță, cu dezvoltarea toleranței și simptome de sevraj - la fel ca în cazul dependenței de alcool. „În ultima noastră evaluare, am observat o creștere semnificativă la nivel național a cazurilor internate de astfel de dependențe de canabinoizi în ultimii 20 de ani”, a adăugat specialistul.

„Ce dorim să controlăm?”

Consumul de canabis în rândul populației generale din Germania a crescut în ultimii ani. Dacă un consum de substanță potențial toxică crește, mai multe persoane vor ajunge să se confrunte cu efecte adverse. Cânepa medicală a fost aprobată ca agent terapeutic în 2017, în Germania. Acesta este un semnal clar pentru populație că canabisul este mai puțin un drog și mai mult un medicament, aproape un panaceu. În plus, pe piață există un număr tot mai mare de variante ale drogului și, de asemenea, de canabis modificat genetic cu un conținut mai mare de THC.

„Se crede că această componentă este responsabilă pentru efectele psihologice nefavorabile. Proporția canabinoizilor sintetici a crescut. Aceste substanțe se leagă mai puternic de receptorii corespunzători și, prin urmare, au un potențial mai mare de dependență și pot avea un efect mai puternic.

Desigur, legalizarea permite un control mai mare - dar numai asupra anumitor aspecte ale problemei. În momentul de față știm încă mult prea puțin despre ceea ce se decide în cazuri individuale cu privire la efectele nefavorabile și dezirabile ale consumului. Ce dorim să controlăm? Nu cunoaștem valorile limită, compozițiile și dozele peste care ingredientele sunt cu siguranță dăunătoare sau nu. Acesta este subiectul cercetărilor actuale”, a mai subliniat psihiatrul Maximilian Gahr.