Editura Evenimentul si Capital

LEGALITATEA RECHIZITORIULUI Olgutei Vasilescu, primarul Craiovei, VERIFICATă de judecătorul de Cameră Preliminară

Autor: | | 2 Comentarii | 2252 Vizualizari

Judecatorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Bucuresti verifică marti legalitatea RECHIZITORIULUI primarului Craiovei, Olguta Vasilescu. Practic, judecătorul de Cameră Preliminară va decide dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Conform Noului Cod de Procedură Penală, după momentul trimiterii cuiva în judecată, dosarul intră în procedura de cameră preliminară, care nu poate dura mai mult de 60 de zile. În acest interval, judecătorul de cameră preliminară, fără să citeze părțile și fără participarea procurorului dispune asupra excepțiilor ridicate de părți sau asupra celor din oficiu.

VEZI rechizitoriul AICI

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în iulie a.c., în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, aceasta fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni). Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucuresti.

În același dosar, au fost deferiți justiției, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociații non-profit, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obținerii acestor foloase, de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

Ce face judecatorul de Camera Preliminara

Noul Cod de Procedură Penală a împărțit judecătorii în trei categorii, dintre care cea de-a doua, judecătorul de cameră preliminară, este numai în teorie un filtru pentru apărarea drepturilor inculpatului și a egalității de arme. În realitate, judecătorul de cameră preliminară este atât de limitat în atribuții și în decizii, încât nu poate asigura o protecție reală a drepturilor inculpatului.

Judecătorul de cameră preliminară are dreptul, în teorie, să verifice legalitatea rechizitoriului întocmit de procuror, a administrării probelor în faza de urmărire penală, dar și să soluționeze plângerile împotriva soluțiilor procurorilor de netrimitere în judecată, precum și să se pronunțe cu privire la măsuri preventive.

În realitate, judecătorul de cameră preliminară are la dispoziție numai 60 de zile pentru a decide legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor și nu poate restitui dosarul la parchet decât dacă constată că probatoriul, în integralitatea sa, a fost ilegal strâns și administrat. Cu alte cuvinte, procurorii sunt la fel de liberi în a îndoi legea pentru a strânge probe, iar judecătorul, fie el și de cameră preliminară, nu are instrumente pentru a-l sancționa.

Camera preliminară, 2 luni de plimbare a actelor

După momentul trimiterii cuiva în judecată, conform Noului Cod de Procedură Penală, dosarul intră în procedura de cameră preliminară, care nu poate dura mai mult de 60 de zile. În acest interval, judecătorul de cameră preliminară, fără să citeze părțile și fără participarea procurorului dispune asupra excepțiilor ridicate de părți sau asupra celor din oficiu. În termen de cel puțin 20 de zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară transmite inculpatului termenul până la care poate să își angajeze apărător, dar și termenul până la care poate să transmită excepțiile, apărările și cererile legate de rechizitoriu. După ce inculpații transmit judecătorului de cameră preliminară tot ce acesta le cere, actele îi sunt transmise procurorului, care are la dispoziție 10 zile pentru a răspunde.

Basescu SURPRINDE pe toata lumea! Anuntul neasteptat despre Emil BOC! SOC pe scena politica

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI