Evenimentul Zilei > Actualitate > România 4 you. Lefuri cu un sfert mai mici decât media pe țară
România 4 you. Lefuri cu un sfert mai mici decât media pe țară

România 4 you. Lefuri cu un sfert mai mici decât media pe țară

Numărul salariaților din județul Bacău a crescut cu aproape 1.500 persoane în ultimii cinci ani, ajungând la peste 106.000 angajați, în iunie 2015, conform cifrelor Institutului Național de Statistică (INS).

Locuitorii județului Bacău au lefuri cu aproape un sfert mai mici decât media pe țară, care, în ciuda dezghețului economiei, cresc foarte puțin. Salariul mediu net din județ era, la jumătatea acestui an, de 1.403 lei, în creștere cu doar 4% într-un an, în timp ce salariul mediu net la nivel de țară era, în iunie, de 1.818 lei, cu 7,8% mai mare decât în iunie 2014.


România 4 you. Fostul fief al lui Hrebenciuc se dezintegrează

România 4 you. Centura, Visul de aur al băcăuanilor


Potrivit cifrelor din luna august ale Casei Naționale de Pensii Publice, în județ sunt 156.030 pensionari, dintre care 115.626 pensionați la limita de vârstă. Pensia lunară medie la nivel de județ este de 830 lei.

Plecarea locuitorilor județului Bacău la muncă peste hotare după aderarea României la UE se reflectă în faptul că, până la finele lunii septembrie, 2.527 de persoane au beneficiat de pensii comunitare.

Șomajul, în ușoară creștere

La finele lunii septembrie, rata șomajului din județul Bacău se cifra la 6,29%, în creștere comparativ cu aceeași lună din 2012, când a fost de 5,7%. În prezent, la AJOFM Bacău sunt înregistrați 14.105 șomeri, 2.819 fiind indemnizați. Șase din zece șomeri înregistrați în județ sunt bărbați.

În primele nouă luni ale anului în curs, 7.901 persoane și-au găsit un loc de muncă. „Eforturile angajaților AJOFM Bacău sunt îndreptate îndeosebi înspre încadrarea persoanelor aflate în căutare de loc de muncă pe locurile vacante ce ne sunt comunicate de către angajatori. De asemenea, suntem permanent preocupați de sprijinirea șomerilor care se adresează instituției noastre prin activități de informare despre piața muncii și evoluția ocupațiilor, consiliere și orientare profesională, formare profesională, reconversie profesională”, declară Andreea Avram, directorul executiv al AJOFM Bacău.

Locul 3 pe țară la rezultatele la Bacalaureat

Scăderea numărului de copii din județul Bacău a dus la închiderea a 63 de instituții de învățământ în ultimii patru ani. Dintre acestea, în 2015 și-au încetat activitatea opt grădinițe, doua școli gimnaziale, zece școli primare și un liceu. Două dintre unitățile închise sunt din Bacău, restul fiind din mediul rural, conform explicațiilor Doinei Marinov, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean.

Puțin peste 100.000 de copii sunt încadrați în învățământul preșcolar și școlar din județul Bacău.

La testele de Evaluare Națională din acest an au fost înscriși 5.532 elevi, din care 79,46% au promovat examenul.

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2015 sunt un motiv de mândire pentru băcăuani. Aceștia au ocupat locul 3 la nivelul țării cu o promovabilitate de 78,34% din numărul total de 4.723 absolvenți înscriși la sesiunea iunie-iulie. La sesiunea august-septembrie, doar 247 absolvenți dintre cei 1.290 înscriși au reușit să ia Bacul.


România 4 you. Fostul fief al lui Hrebenciuc se dezintegrează

România 4 you. Centura, Visul de aur al băcăuanilor


În ceea ce privește perfor manțele la olimpiadele naționale, câte șapte elevi au obținut premiile I și II, premiul III a fost obținut de zece elevi, iar 40 de elevi au obținut mențiune.

Campus școlar din fonduri UE, la Podu Turcului

În timp ce unele școli se închid altele beneficiază de investiții. Elevii din Podu Turcului au început anul școlar cu două săptămâni mai târziu, așteptând finalizarea lucrărilor la singurul campus școlar din județ care cuprinde liceul, școala gimnazială, școala primară, cămin, cantină, ateliere, garsoniere pentru profesori, vestiar și patru terenuri sportive. 80% din investiția de circa 7 milioane euro a fost asigurată din fonduri europene.

La examenul de Definitivat au participat 347 candidați, dintre care 94 au obținut note peste 8. În ceea ce privește concursul pentru ocuparea posturilor în învățământ, au participat 549 candidați, din care 418 au obținut note peste 5, ocupând un post în acest an.

Modernizare cu bani europeni

503.487 persoane plătesc asigurările de sănătate în județul Bacău. Pentru acestea, au fost tipărite 468.263 carduri de sănătate, dintre care, până în prezent, au fost activate 269.424 carduri.

„Din cele 44 de mii de carduri care nu au putut fi distribuite prin servicii poștale asiguraților din evidența CAS Bacău, peste 32 de mii au fost preluate de către medicii de familie. Peste 5.500 de asigurați au ridicat de la ghișeu aceste carduri. La casa de asigurări mai sunt peste 6 mii de carduri neridicate, ne-a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

De două ori mai multe spitale private decât publice

„Urmărind indicatorii de sănătate, morbiditate și mortalitate din ultimii trei-patru ani, s-a constatat o evoluție bună a sistemului sanitar din județul Bacău. Nu s-au produs evenimente epidemiologice deosebite cu impact asupra stării de sănătate a colectivităților și nici evenimente referitoare la funcționalitatea unităților sanitare cu paturi și private din județ”, afirmă Marin Buștiuc, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bacău.În județ funcționează șapte spitale publice și 14 spitale private. În total, în unitățile medicale din județul Bacău sunt 3.288 paturi contractate cu CAS Bacău.

În sistemul sanitar din județ sunt 764 posturi finanțate de la bugetul de stat și 3.275 finanțate din fondul de asigurări de sănătate.

Într-un proiect al Ministerului Sănătății, în 2012-2015 au fost reabilitate secțiile Maternitate și Neonatologie ale Spitalului Municipal Onești. Iar Spitalul de Urgență Moinești și-a modernizat, în 2009-2010, ambulatoriul cu fonduri europene. Și Spitalul de Urgență Bacău a derulat mai multe proiecte din bani europeni pentru calificarea angajaților, realizarea unui sistem Nurse Call și adaptarea la descentralizare.


România 4 you. Fostul fief al lui Hrebenciuc se dezintegrează

România 4 you. Centura, Visul de aur al băcăuanilor


Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.