Lecturile de weekend care te țin cu sufletul la gură: „Prieten imaginar” și „Balcanii”

Lecturile de weekend care te țin cu sufletul la gură: „Prieten imaginar” și „Balcanii”

Vă propunem mai jos un Top 10 volume de excepție de la Editura Trei, cărți potrivite pentru această dezmorțire târzie de primăvară.

Pilot și astronaut

Scott Kelly (n. 1964) este fost pilot de vânătoare, inginer şi astronaut american. A efectuat patru zboruri spaţiale şi a condus Staţia Spaţială Internaţională în trei rânduri.

A făcut parte din misiunea de un an la bordul Staţiei, pe durata căreia a stabilit recordul pentru cel mai mare număr de zile cumulate în spaţiu, precum şi pentru cea mai lungă misiune cosmică a unui astronaut american. În prezent, locuieşte în Huston, statul Texas.

8. Incontestabil. Evoluția și știința creației, de Bill Nye, traducere de Claudiu Constatinescu

Ne puteți urmări și pe Google News

În februarie 2014, Bill Nye a participat la o dezbatere foarte aprinsă în care a reprezentat evoluționismul împotriva poziției creaționiste. Interesul stârnit de această confruntare, precum și persistența unor opinii eronate cu privire la istoria vieții pe pământ l-au făcut pe Nye să înceapă o campanie energică pentru popularizarea adevărului incontestabil al evoluției.

Viață pe alte planete?

Rodul acestor eforturi este cartea de față, în care Nye arată, între altele, cum au apărut oamenii și dacă specia noastră își continuă evoluția, care sunt promisiunile și pericolele organismelor modificate genetic, precum și cât de probabil este ca și pe alte planete să se fi produs un proces evolutiv similar cu cel de pe Pământ.

Bill Nye (n. 1955) este scriitor, actor, prezentator TV și inventator american. Nye a lucrat aproape zece ani ca inginer mecanic la Boeing, apoi a fost comediant de televiziune, dar a devenit faimos ca prezentator al emisiunii de popularizare a științei Bill Nye the Science Guy, produsă de Disney și PBS în perioada 1993-1998, care a obținut 19 premii Emmy.

Jack și geniile

Începând din 2017, Nye are o emisiune pe Netflix - Bill Nye Saves the World. „Incontestabil. Evoluția și știința creației”, apărută în 2014, precum și celelalte două cărți ale sale, „Unstoppable: Harnessing Science to Change the World” (2015) și „Everything All at Once” (2017) s-au bucurat de un mare succes în întreaga lume.

Pe lângă cărțile de popularizare a științei, Nye este autorul seriei pentru copii Jack și geniile, din care Pandora M a publicat deja „La capătul lumii” și „În adâncurile marii albastre”.

9. „Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul”, de Tom Phillips, traducere de Corina-Mihaela Tudose și Alexandra Fusoi

În cei șaptezeci de mii de ani de când strămoșii noștri au plecat din Africa și s-au raspândit pe întreaga planetă, oamenii au ajuns foarte departe: suntem în vârful lanțului trofic, am luat natura în stăpânire, avem civilizație, știință și artă - ce mai, adevărați campioni.

Lucy cade din copac

Dar adevărul e că drumul n-a fost mereu ușor, iar uneori am reușit s-o dăm magistral în bară. Ba chiar avem suficiente dovezi că specia noastră nu devine mai înțeleaptă cu trecerea timpului: Lucy, prima noastră strămoașă, cade din copac și moare; într-o noapte de beție, armata austriacă se atacă pe ea însăși, pricinuindu-și mari pierderi; Mao concepe un plan de sănătate publică în urma căruia mor zeci de milioane de oameni.

Împletind istoria, știința, politica și cultura pop, „Oamenii” oferă o panorama asupra momentelor lipsite de glorie ale speciei noastre și te ajută să-ți amintești că, de fiecare dată când ai călcat strâmb, se putea și mult mai rău.

Comedie

Tom Phillips e jurnalist și umorist englez. A studiat arheologie, antropologie, istoria și filosofia știintei la Cambridge University și a fost director editorial la BuzzFeedUK, unde a publicat atât reportaje pe teme serioase, cât și articole umoristice.

A lucrat de-a lungul timpului în televiziune și în parlament și a fost scurtă vreme membru al unui cunoscut grup de comedie. În prezent, locuiește la Londra.

10. SKOGLUFT. Efectul Aer de pădure în casă și la birou , de Jørn Viumdal, traducere de Carmen Gabriela Costea

Skogluft ne învață cum să readucem natura în locuințe și la locul de muncă, dar mai ales cât de benefic pentru sănătatea noastră este un mediu natural în spațiul în care trăim și muncim.

90% din viață în spații închise!

Chiar și fără această pandemie, astăzi, oamenii petrec 90% din viață în spații închise, un mediu foarte diferit de ceea ce pe vremuri constituia ambientul lor natural. Renunțând să trăim în aer liber, înconjurați de plante, arbori și lumină naturală, am pierdut beneficiile oferite de natură. Dar știai că, doar decorându-ți locuința și biroul cu anumite plante, îți poți îmbunătăți spectaculos sănătatea, poți să reduci oboseala, să îți întărești sistemul imunitar, să previi bolile și să îți crești concentrarea?

Boli

Stilul nostru modern de viaţă, stresul urban, zgomotul şi viaţa sedentară în spaţii închise, toate acestea ne-au îndepărtat de condiţiile naturale de viaţă. Trăim într-un mediu la care nu suntem adaptaţi şi la care corpurile noastre nu se pot acomoda.

Stresul astfel creat ne dăunează fizic şi cauzează boli care au legătură cu stilul de viaţă, boli pe care încercăm să le vindecăm cu pastile, sport sau tratamente fizice, dar care adesea n-au niciun efect.