Lecturile de weekend care te țin cu sufletul la gură: „Prieten imaginar” și „Balcanii”

Lecturile de weekend care te țin cu sufletul la gură: „Prieten imaginar” și „Balcanii”

Vă propunem mai jos un Top 10 volume de excepție de la Editura Trei, cărți potrivite pentru această dezmorțire târzie de primăvară.

La zi

Relația dintre Balcani și restul Europei este și ea scrutată intransigent, intervențiile occidentale relativ recente intrând, la rândul lor, sub vigilența lupei analizei.

Adusă la zi, pentru a include ciocnirile brutale din Kosovo și Macedonia, escaladarea crimei organizate în regiune, ascensiunea Turciei și drumul dificil către integrarea europeană, Balcanii rămâne un studiu fundamental, inegalabil, al celei mai complexe și mai puțin înțelese regiuni din Europa.

„Misha Glenny este cel mai înțelept și pătrunzător dintre toți jurnaliștii care s-au ocupat de această parte a Europei în ultimele două decenii... Aceasta este o carte construită pe un proiect enorm de ambițios, dar este cartea de care deopotrivă Europa și America au nevoie.“ - Neal Ascherson, The Observer

Ne puteți urmări și pe Google News

4. „Libertatea interioară”, de Christophe André, Alexandre Jollien & Matthieu Ricard, traducere de Oltea-Mihaela Cătineanu

Cum putem dobândi libertatea interioară, cea care ne îngăduie să abordăm, cu seninătate, culmile și abisurile existenţei și ne permite să ne desprindem de cauzele suferinţei?

Gratii smulse

Încă din copilărie, viaţa ne este copleșită de temeri, prejudecăţi și de alte mii și mii de condiţionări care stau în calea fericirii noastre.

Dacă vrem să ne câștigăm libertatea, va fi nevoie să smulgem rând pe rând toate aceste gratii, pe care noi înșine le-am forjat sau care ne-au fost impuse de societatea de azi, dominată de performanţă, consum și competiţie.

Pe trei voci

Această carte, scrisă pe trei voci de un psihiatru, un filosof și un călugăr budist, ne invită să parcurgem, cu bucurie senină, un itinerariu menit să ne scoată din închisorile noastre mentale și ne apropie de semenii noștri. Volumul de faţă este o continuare a dialogurilor din Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii (Trei, 2017).

5. „Cartea de bucate a lui Pettson și Findus”, de Sven Nordqvist, rețete de Christine Samuelsson, traducere de Gabriella Eftimie

Findus are mereu tot felul de pofte, iar Pettson nu are încotro și trebuie să i le facă. De data asta însă, motanul vine cu o idee strălucită: ce-ar fi ca moșul să adune într-o carte de bucate toate rețetele mâncărurilor pe care le pregătește? Zis și făcut!

Iată-i gătind împreună tot felul de bunătăți, pentru că e știut: nicio rețetă a lui Pettson nu poate fi la fel de savuroasă fără ajutorul neprețuit al lui Findus.

Un fenomen

Minunat ilustrată, seria Pettson și Findus a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de exemplare și s-a tradus în 44 de limbi. În Suedia și peste tot în lume, această serie este un adevărat fenomen. Oricine a auzit de bătrânul fermier Pettson și de tovarășul său, motanul Findus cel vorbăreț.

Seria Pettson și Findus este alcătuită din volumele: Tărăboi în grădina de zarzavaturi, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson, Tortul de clătite, Vânătoarea de vulpi, Când Findus era mic și a dispărut, Findus la pescuit, Cocoșul lui Pettson, Pettson pleacă în excursie cu cortul, Findus se mută, Ascultă-l pe Findus.

6. „Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat”, de Serge Marquis, traducere de Claudiu Constatinescu

Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat, de Serge Marquis, roman publicat în colecția Fiction Connection a Editurii Trei, este o lecție de viață extraordinară, profundă, luminoasă și extrem de emoționantă. Este, de fapt, o carte de dezvoltare personală scrisă sub masca mult mai frumoasă și facilă a unui roman despre ego.

Ego

„Am ales forma romanului pentru a aduce în scenă personaje și situații care să ilustreze multiplele fațete ale egoului. Așa s-au născut Charlot, Maryse, Marie-Lou, Georges și toți ceilalți. Sper să fim cât mai mulți cei care vom încerca să răspundem la întrebările lui Charlot, întrucât am sincera convingere că o mai bună înțelegere a mecanismelor egoului ar permite evitarea multor suferințe omenești”, declară Serge Marquis în debutul cărții.

Autorul spune că adoră titlul Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat, ales de editorul său francez, pentru că descrie foarte bine conținutul cărții - această descoperire a ceea ce nu suntem în realitate, adică tot ce înconjoară egoul, dar și a ceea ce suntem cu adevărat, mai precis capacitatea de a fi acolo, de a fi prezent, și această capacitate care se află în inima tuturor și care îmbogățește atât de mult viața: capacitatea de a iubi, de a fi fascinat”.

Expert în stres

Medic specialist în sănătate mintală, dr. Serge Marquis acordă un interes deosebit stresului și epuizării profesionale și susține 150 de conferințe pe an, în întreaga lume.

A publicat două volume de dezvoltare personală care au intrat în topurile de vânzări din Canada - Pensouillard le hamster. Petit traité de décroissance personelle și On est foutu, on pense trop! Comment se libérer de Pensouillard le hamster. Primul său roman, Egoman, a apărut în 2016.

Este povestea incredibilă a unui om care şi-a mobilizat întreaga voinţă pentru împlinirea unui vis ce părea imposibil.

7. „Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri”, de Scott Kelly, traducere de Andrei Covaciu

O misiune spaţială NASA durează de obicei zece zile, iar un astronaut stă pe Staţia Spaţială Internaţională în jur de şase luni. Scott Kelly a rămas acolo un an întreg.

A înfruntat izolarea în spaţiu - un mediu de o frumuseţe copleşitoare, dar şi plin de pericole -, orbitând în jurul Pământului cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Limite fizice

O călătorie extraordinară care ne-a adus viitorul mai aproape. Mulţumită datelor biometrice strânse de Kelly pe Staţia Spaţială şi comparate mai apoi cu ale fratelui său geamăn Mark, rămas pe Pământ, suntem mai în măsură acum să răspundem la câteva întrebări esenţiale: oare vom putea locui pe Marte într-o zi? Vom putea să ne petrecem vacanţele în spaţiu? Care sunt limitele noastre fizice?

Volumul conține o serie de fotografii care îl înfățișează pe Scott Kelly în timpul pregătirilor premergătoare zborului spațial, dar și în timpul misiunii sale pe Stația Spațială Internațională.