Evenimentul Zilei > International > Le Monde tună și fulgeră împotriva guvernului polonez! Motivul? Cvasi-interzicerea dreptului la avort
Le Monde tună și fulgeră împotriva guvernului polonez! Motivul? Cvasi-interzicerea dreptului la avort

Le Monde tună și fulgeră împotriva guvernului polonez! Motivul? Cvasi-interzicerea dreptului la avort

Politicile pro-viață ale conservatorilor aflați la putere îb Polonia stârnesc furia jurnaliștilor de la Le Monde.

 Decizând o cvasi-interzicere a dreptului femeilor la întreruperea voluntară de sarcină, Curtea Constituţională de la Varşovia încalcă drepturile femeilor şi îndepărtează puţin mai mult Polonia de societăţile deschise europene.

 

Virusul creşte, Polonia intră în „zona roşie” şi autorităţile construiesc în grabă, până şi pe marele Stadion naţional din Varşovia, spitale de campanie pentru a face faţă pandemiei de Covid-19, dar pentru Curtea Constituţională poloneză urgenţa e în altă parte: să integreze în ordinea juridică obsesiile ideologice ale aripii celei mai de dreapta a coaliţiei naţionaliste aflate la putere.

Atfel, joi, 22 octombrie, această instanţă a considerat neconstituţională întreruperea voluntară de sarcină (IVG) pentru femeile însărcinate cu fetus suferind de malformaţii, chiar „grave şi ireversibile”. Această decizie, care ar urma să intre în vigoare la publicarea ei în jurnalul oficial în zilele următoare, face ilegal orice avort care nu ar fi justificat de un viol, un motiv de incest sau pentru că viaţa mamei este în pericol.

Accesul la întreruperea voluntară de sarcină era deja restrâns în Polonia şi 98% dintre cele circa 1.100 de avorturi legale practicate în 2019 au fost din motivul unor malformaţii ale fetusului. Decizia Curţii Constituţionale interzice, practic, dreptul la avort al femeilor poloneze.

Este încă un semn al îndepărtării Poloniei lui Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului Dreptate şi justiţie (PiS), la putere din 2015, de principiile liberale ale societăţilor majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene. Regresul pe teme de societate merge atât de departe, încât chiar şi preşedintele republicii poloneze, Andrzej Duda, deşi conservator convins, a fost nevoit în această săptămână să se distanţeze de ministrul educaţiei, Przemyslaw Czarnek, care susţine că femeile au fost create pentru a aduce pe lume copii.

 

Polonezele din nou în stradă

 

Dl Kaczynski s-a confruntat în ultimele luni cu o criză în cadrul coaliţiei sale, cu rebeliunea partidului minoritar celui mai de dreapta, căruia a trebuit să-i dea garanţii ca să evite pierderea majorităţii absolute în Parlament. El însuşi a intrat în guvern, al cărui număr doi este acum, pentru a întări poziţia prim-ministrului şi membru al PiS, Mateusz Morawiecki.

Interzicerea avortului nu era o prioritate a PiS, care a trebuit deja să dea înapoi de două ori în faţa mobilizării masive a femeilor împotriva noilor restricţii la întreruperea voluntară de sarcină propuse în Parlament în urma unei iniţiative cetăţeneşti în 2016 şi în 2018. Este în schimb o revendicare a dreptei dure, care a considerat de astă dată mai sigur să treacă prin Curtea Constituţională, a cărei majoritate de judecători şi în special preşedinta sunt supuşi guvernului care i-a numit.

Vineri seara, polonezele au ieşit din nou în stradă pentru a-şi apăra drepturile şi, în ciuda restricţiilor din cauza pandemiei, au mărşăluit cu miile în mai multe oraşe din ţară, printre care Varşovia. Ele vor reveni.

Ironia sorţii a vrut ca decizia contra avortului în Polonia să vină în aceeaşi săptămână în care Papa Francisc se declara pentru uniunea civilă pentru cuplurile de homosexuali. Lupta contra homosexualităţii este unul din caii de bătaie ai dreptei catolice poloneze; mai multe municipalităţi şi-au pierdut subvenţiile europene pentru că s-au declarat „zone fără LGBT”. Episcopatul polonez a respins declaraţiile papei afirmând că ele nu corespund doctrinei Bisericii. Fără îndoială, este departe vremea când Vaticanul şi Biserica poloneză luptau împreună pentru libertate.

https://www.lemonde.fr/idees/article/2020/10/24/droit-a-l-avortement-la-regression-polonaise_6057238_3232.html

Traducere: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: