LE MONDE: Acord între Uniunea Europeană și Grecia pentru o nouă tabără de primire a migranților în Lesbos în 2021

LE MONDE: Acord între Uniunea Europeană și Grecia pentru o nouă tabără de primire a migranților în Lesbos în 2021

Tabăra de la Moria, Lesbos, a fost devastată de un incendiu în septembrie 2020. De atunci, pe insulă a fost înființată o tabără temporară, unde există 7.300 de solicitanți de azil.

La aproape trei luni de la un incendiu devastator, Uniunea Europeană și Grecia au semnat un acord joi, 3 decembrie, pentru înființarea până în septembrie 2021 a unei noi tabere de primire pentru migranți pe insula Lesbos. Această nouă tabără trebuie să o înlocuiască pe cea de la Moria distrusă în septembrie.

Sprijinul Uniunii Europene pentru gestionarea acestui nou "centru de recepție" va fi fără precedent, iar acordul prevede o împărţire a responsabilităților între Comisie, autoritățile elene și agențiile UE.

După distrugerea taberei insalubre Moria, cea mai mare din Europa, pe insulă a fost stabilit o tabără provizorie. Peste 7.300 de solicitanți de azil, inclusiv copii, persoane cu dizabilități și bolnavi, se înghesuie în corturi, fără încălzire sau apă caldă pe măsură ce se apropie iarna.

Ne puteți urmări și pe Google News

În noua tabără, "vom oferi condiții decente pentru migranții și refugiații care sosesc și vom sprijini, de asemenea, rezidenții de pe insulele grecești", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat, în care subliniază şi necesitatea unor "proceduri rapide și corecte" pentru examinarea cererilor de azil. Pentru migranți, "centrele ar trebui să fie doar o oprire temporară înainte de întoarcerea lor (în țara lor de origine sau de tranzit) sau integrarea lor", precizează von der Leyen.

Comisia intenționează să aloce aproximativ 130 de milioane de euro pentru taberele din Lesbos și Chios, marea majoritate fiind pentru Lesbos. În plus, luna trecută au fost alocate 121 de milioane de euro pentru construcția a trei tabere mai mici pe insulele Samos, Kos și Leros.

"Acest acord este un pas important (...) pentru a ne asigura că o situație ca cea a taberei Moria nu se mai poate repeta", a adăugat comisarul european pentru Afaceri interne, Ylva Johansson. Ea a estimat că această nouă tabără "marchează o schimbare în modul de abordare a gestionării migrației și deschide calea pentru punerea în practică a principiilor directoare ale noului pact privind migrația și azilul".

La sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană a prezentat un proiect de reformare a politicii comune în domeniul azilului, o problemă extrem de delicată cu privire la care găsirea unui compromis este extrem de dificilă, la cinci ani după criza migrației din 2015.

Lesbos, în Marea Egee, precum și alte insule grecești, aproape de coastele vestice ale Turciei vecine, reprezintă unul dintre principalele puncte de intrare pentru migranți în Europa. Grecia a redus semnificativ numărul sosirilor în 2020, dar condițiile de viață din taberele de primire rămân extrem de proaste.

https://www.lemonde.fr/international/article/2020/12/03/accord-entre-l-union-europeenne-et-la-grece-pour-un-nouveau-camp-a-lesbos-en-septembre-2021_6062087_3210.html

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/cciulu