Partidul de extremă dreapta este considerat responsabil pentru atacul rasist comis joia trecută la Hanau.
Trebuia să fie un semnal puternic, cel al unei formațiuni de extremă dreaptă capabilă să depășească pragul simbolic de 10% într-un oraș mare, prosper și multicultural din vestul Germaniei. Cu toate acestea, alegerile regionale de la Hamburg de duminică s-au transformat într-o sancțiune pentru AfD. Potrivit estimărilor inițiale, Alternativa pentru Germania (AfD) a scăzut sub 5%, înregistrând cel mai slab rezultat electoral din cei șapte ani de existență. Partidul este departe de scorul său triumfător de 23,4% obținut în landul Turingia în luna octombrie a anului trecut.
El a regresat faţă de scorul obținut la Hamburg în 2015, unde a primit 6,1% din voturi, fapt care i-a adus 6 locuri. Acest oraș ar trebui să fie condus în continuare de alianța dintre SPD, care, conform estimărilor inițiale, a strâns duminică 37,5% din voturi (-8 față de 2015), și Verzi (25,5%, +13.2). CDU are un scor foarte slab, cu 11,5 (-4,4). De asemenea, FDP cu 5%, este în scădere cu 2,4 puncte. Ca un preludiu al dezastrului, ultima întâlnire de campanie a șefului listei AfD, Alexander Wolf, a fost anulată vineri. Motivul invocat a fost "înghesuirea politică și mediatică și contra-demonstrațiile masive preconizate".
Cu o zi înainte, atentatul rasist de la Hanau, în apropiere de Frankfurt, ucisese nouă persoane din mediul imigrant. De atunci, aproape întreaga clasă politică a atacat AfD, percepută drept "braţul politic" al unui nou terorism de extremă dreaptă de dincolo de Rin, care a făcut treisprezece victime în ultimele nouă luni.
"Problema este că AfD nu îşi stabilește limite", a declarat Wolfgang Schäuble, sâmbătă, pentru ziarul "Handelsblatt". Președintele Parlamentului German, o figură morală în Germania, a făcut referire la participarea liderului AfD în Turingia la mișcarea islamofobă PEGIDA. Lunea trecută, Björn Höcke făcuse apel la răsturnarea Republicii Federale, pe care o descrie drept "o casă de nebuni".
"Sunt fascişti, rasişti şi nazişti dovediţi (...), catalizatorul terorismului de extremă dreaptă", a declarat Lars Klingbeil, secretar general al SPD. Partidul social-democrat, partenerul de coaliție al CDU al Angelei Merkel, cere ca AfD să fie pus sub supravegherea serviciilor de informații. De un an acesta este şi cazul lui Der Flügel, mişcarea lui Björn Höcke, susținută de 40% dintre membrii partidului. Lars Klingbeil consideră că membrii AfD ar trebui să fie, de asemenea, excluși din serviciile statului.
Fără să surprindă pe nimeni, cadrele AfD resping orice responsabilitate pentru atacul de la Hanau. "Este un act delirant al unui nebun", a reacționat pe Twitter liderul său, Jörg Meuthen. De fapt, nu s-a stabilit nicio legătură directă între partid și presupusul agresor, un german de 43 de ani, autorul unui manifest conspirativ și xenofob. Dar, potrivit sondajului de opinie publicat duminică de "Bild am Sonntag", 60% dintre germani sunt convinși că AfD poartă responsabilitatea pentru violențele extremei drepte. Ziarul evidențiază în special campania partidului împotriva barurilor de fumat narghilea, acuzate că sunt spații de criminalitate și vizate de terorist joi.
Dacă dăm crezare sondajului efectuat pentru RTL după atentat, AfD nu ar obţine mai mult de 9% din voturi în cazul alegerilor federale, adică cu aproape patru puncte mai puțin decât în timpul alegerilor din 2017.
Articol de Violette Bonnebas
Traducerea: Rodezia Costea - RADOR