Presa internationala, despre referendumul asupra demiterii presedintelui Basescu.
Politica fostilor comunisti poate fi uneori explicata ca o confruntare intre pungasi, fantome si idioti. Aceasta afirmatie, desi insultatoare, este graitoare pentru lupta care a dus la referendumul pe tema demiterii presedintelui suspendat Traian Basescu”, apreciaza „The Economist” in editia sa electronica de ieri.
Publicatia adauga faptul ca Traian Basescu duce o politica externa independenta, ciudata si depinde intr-o masura prea mare de serviciile secrete din Romania, foarte puternice si doar pe jumatate reformate. „The Economist” recunoaste insa ca Traian Basescu s-a plasat in fruntea campaniei cruciale de combatere a coruptiei, in timp ce, prin contrast, oponentii sai au abordat subiectul folosind un limbaj dual, demn de perioada comunista.
In acelasi timp, publicatia atrage atentia ca „Romania va trebui sa curete mizeria din politica singura si este greu de inteles cum va face acest lucru. Sondajele indica victoria lui Traian Basescu la referendum, dar daca acest lucru nu se va intampla, guvernul, cu sustinerea parlamentului, ar putea sa schimbe Constitutia, diminuand puterea politica a presedintelui”, conchide publicatia.
Ideea esecului luptei anticoruptie din Romania este reluata de mai multe publicatii internationale, printre care cotidianul francez „Le Figaro”, cotidianul spaniol „El Pais”, si de agentiile internationale de presa.
„Unii observatori cred ca o victorie a lui Basescu va alimenta sentimentul tot mai pu-ternic la Bruxelles si in alte capitale ale UE ca agitatia politica si esecul continuarii luptei anticoruptie in Romania si vecina ei Bulgaria fac ca procesul de extindere a UE sa para defectuos”, noteaza publicatia „Financial Times”.
„El Pais”: „Cine a furat mai mult?”
Coruptia, care imbraca forme nenumarate, este un factor exploziv in criza politica din Romania, iar campania care a precedat referendumul privind demiterea presedintelui suspen-dat a devenit o competitie pentru a arata cine a furat mai mult, a comentat „El Pais” in editia sa electronica.
Publicatia adauga ca, la referendum, in joc este viitorul presedintelui Traian Basescu, „un reformist de centru care a castigat alegerile din 2004 cu sprijinul mai multor formatiuni politice (in special Partidul Liberal), care acum l-au abandonat” si doresc sa-l inlature de la putere.
Agentiile de presa internationale au comentat, la randul lor, situatia politica din Roma-nia, apreciind ca presedintele suspendat Traian Basescu are sanse sa ramana in functie. Reuters noteaza ca referendumul l-ar putea mentine in functie pe presedintele reformist, oferin-du-i un mandat popular pentru a revigora cruciada sa anticoruptie.
Totodata, Reuters citeaza diplomati care afirma ca Bruxelles-ul ar urma sa critice guvernul in raportul din iunie, dar si altii care sustin ca Romania risca sanctiuni care vor reduce ajutoarele din partea UE.
Racordare defectuoasa la Europa
Agentia France Presse noteaza ca, la mai putin de cinci luni dupa intrarea in UE, Romania voteaza, dar nu pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European, cum fusese programat initial, ci privind destituirea presedintelui suspendat.
Bazandu-se pe sondajele de opinie dinaintea referendumului, Associated Press apreciaza ca Basescu, fost capitan de nava si primar al Bucurestiului, va castiga cel mai probabil referendumul.
Agentia subliniaza ca Uniunea Europeana a urmarit cu nervozitate disputele politice, care risca sa incetineasca reformele esentiale, cum sunt cele anticoruptie si cele de sporire a eficientei sistemului de justitie.
Sindromul estului
Romania, mai aproape de Ucraina decat de Europa
La randul sau, "Le Figaro" a publicat ieri un material amplu despre referendumul din Romania. „Daca nu este o tentativa de lovitura de stat, atunci seamana cu una”, apreciaza ziarul francez, care adauga ca impotriva lui Traian Basescu au fost formulate 18 capete de acuzare, insa nu a fost adusa nicio dovada in sensul acuzatiilor.
„Le Figaro” noteaza ca doua formatiuni de opozitie si trei dintre cele patru partide ale coalitiei guvernamentale au format „o alianta impotriva naturii”, care a modificat fara complexe Legea referendumului pentru a-si atinge scopurile. Totodata, publicatia noteaza ca, desi referendumul era prevazut initial duminica, are loc intr-o sambata pentru a demobiliza alegatorii.
Razboi cu lovituri sub centura Ziarul adauga ca, in lupta izbucnita la Bucuresti, toate loviturile sub centura par sa fie permise si citeaza in acest sens biletul semnat de directorul adjunct al serviciilor secrete, Florian Coldea, care ar fi demonstrat ca Traian Basescu a incercat sa faca presiuni asupra a trei judecatori de la Curtea Constitutionala. De asemenea, sunt amintite zvonurile privind trecutul presedintelui, banuit de adversari ca ar fi colaborat cu Securitatea.
INAPOI LA CONFRUNTARE Nicio schimbare dupa referendum „Fundamental, Romania da impresia ca a ramas mai apropiata de Ucraina decat de Uniunea Europeana”, afirma un diplomat citat de cotidianul „Le Figaro”. Publicatia citeaza sondajele conform carora Basescu are sanse sa obtina victoria la referendum, dar si un diplomat care considera ca „ecuatia politica nu se va modifica pana la urmatoarele alegeri legislative, programate pentru august 2008”.
„Le Figaro” afirma ca, in caz de victorie, la Cotroceni va reveni un presedinte practic fara putere, iar executivul devenit ultraminoritar va fi nevoit sa treaca prin furcile caudine ale opozitiei pentru a putea guverna.