Le Figaro: Barnier avertizează Londra înaintea discuțiilor despre relațiile viitoare

Le Figaro: Barnier avertizează Londra înaintea discuțiilor despre relațiile viitoare

Mandatul pentru negocierea viitoarelor relații între UE și Regatul Unit a fost adoptat marți la Bruxelles de statele membre

Interminabila saga Brexit se va relua. Miniștrii UE pentru Afaceri Europene au adoptat formal, marți dimineața, la Bruxelles, mandatul care stabilește cadrul pentru discuțiile privind relațiile viitoare cu Regatul Unit. Și, în acelaşi timp, Londra a anunțat la începutul după-amiezii că și mandatul său era pregătit.

Acesta va fi dezvăluit joi. Prima rundă de negocieri va începe lunea viitoare la Bruxelles și va dura până joi. După care va avea loc o a doua rundă în martie, la Londra. Și așa mai departe. UE și Regatul Unit au doar câteva luni la dispoziţie - până la sfârșitul perioadei de tranziție programat pentru 31 decembrie 2020 - pentru a se pune de acord asupra "soclului" relațiilor lor viitoare, inclusiv pescuitul şi acordul comercial "ambițios" din care Bruxelles-ul a făcut prioritățile sale.

În lumina ceea ce știm despre pozițiile britanicilor, aceste discuții ar putea începe pe picior greşit săptămâna viitoare. "Vor fi negocieri complexe, solicitante, exigente, foarte dificile", a recunoscut Michel Barnier, marți, în cadrul unei conferințe de presă dedicate mandatului încredințat de Cei 27.

Ne puteți urmări și pe Google News

Londra pare într-adevăr gata să renunțe la unele dintre obligațiile prevăzute în acordul de retragere și dispozițiile incluse în declarația politică privind viitoarea relație, două documente semnate totuşi la sfârșitul anului 2019 de Boris Johnson.

Protocolul privind Irlanda de Nord stabilește un control vamal și sanitar pentru produsele care provin din Marea Britanie și se îndreaptă spre Irlanda de Nord, pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între cele două Irlande. Dar britanicii par să nu mai vrea să audă vorbindu-se despre această chestiune, deşi guvernul britanic a spus săptămâni întregi că nu vor fi verificări.

Luni, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că porturile Irlandei de Nord - deci şi teritoriul Regatului Unit - nu sunt gata să efectueze verificări asupra mărfurilor care provin din Marea Britanie.

Aceleași preocupări ale europenilor cu privire la condițiile de concurență echitabile, scrise negru pe alb în declarația politică, ca bază pentru orice acord de liber schimb. Londra continuă să repete că britanicii nu au ales Brexitul pentru a fi obligaţi ca până la urmă să respecte regulile impuse de Uniunea Europeană.

Susținând că nu se pune problema ca el să-și piardă "calmul", Michel Barnier a avertizat marți Londra. "Tot ceea ce s-a decis cu britanicii trebuie respectat", a subliniat  el, apelând la "respectul", "buna credință" și "încrederea" necesare ambelor părți în cadrul negocierilor viitoare.

De asemenea, el a profitat de această ocazie pentru a-i reaminti lui Boris Johnson care sunt prioritățile europenilor. "Pachetul este inseparabil (...) Acordul comercial va viza pescuitul și condițiile echitabile sau nu va exista deloc", a avertizat francezul. În ceea ce privește pescuitul, Cei 27 nu intenționează să-și sacrifice accesul la apele britanice.

În mandatul de negociere, europenii solicită un acord de liber schimb fără tarife, fără cote și fără dumping. Prin urmare, Regatul Unit va trebui să rămână aliniat la standardele europene în materie de mediu, dreptul muncii și standardele privind ajutoarele de stat. Și UE își rezervă dreptul de a aplica tarifele pentru anumite mărfuri, dacă britanicii se vor îndepărta prea mult de standardele europene.

Într-adevăr, Cei 27 estimează că nu este posibil să ofere Londrei un acord calchiat după cele care au fost încheiate cu Canada sau cu Japonia din cauza apropierii geografice dintre Marea Britanie și UE. "Distanța dintre Calais și Dover este de 34 de kilometri", a amintit Michel Barnier, invitându-i pe britanici să "nu dea înapoi  când va fi timpul să meargă înainte".

Articol de Anne Rovan

Traducerea: Rodezia Costea - RADOR