Un nou scandal cutremură justiția din România. da data aceasta, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost dat în judecată de două asociaţii profesionale ale magistraţilor. Scopul acestei acțiuni este blocarea funcţionării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi sesizarea CJUE, pe tema obligativităţii respectării recomandărilor din cadrul MCV.
Știripesurse,dezvăluie că cei doi reclamanți, Asociația „Forumul Judecătorilor din România”, respectiv Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statulului Procurorilor şi procurorul Bogdan Pîrlog l-au dat în judecată pe Lazăr, la Curtea de Apel Piteşti, cu patru solicitări:
„1. Suspendarea executării Ordinului nr. 252/23.10.2018 privind organizarea şi funcţionarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, până la soluţionarea definitivă a cauzei, în temeiul art. 15 rap. la art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
2. Anularea Ordinului 252/23.10.2018 privind organizarea ş funcţionarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
3. Sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.88 ind. 1 - art.88 ind. 9 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată, precum şi a OUG nr. 90/2016 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în raport cu dispoziţiile art. 133 alin. (1) şi art. 134 alin. (4) din Constituţia României, precum şi ale art. 11 şi art. 148 alin (2) şi (4) din Constituţia României.
4. Sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în temeiul art. 267 TFUE, cu următoarele întrebări preliminare:
- Mecanismul de cooperare şi de verficare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o instituţie a Uniunii Europene, în sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretării Curţii de Justiţie a Uniunii Europene?
- Conţinutul, caracterul şi întinderea temporală a Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005?”.
Sursa citată mai precizează că, într-o situaţie delicată se află şi procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, unul dintre reclamanţi, care în urmă cu o lună, a fost trimis în judecată disciplinară de către Inspecţia Judiciară. Se pare că după că Pîrlog a nesocotit o serie de ordine militare şi regulamente prin acţiunile care au dus la autosesizarea în privinţa manifestaţiei din 10 august, din Piaţa Victoriei.
Primul termen al procesului a fost anunțat pentru data de 22 februarie. Lazăr a fost unul dintre oponenţii înfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, având aceeaşi opinie cu cele două asociații care dau în judecată PÎCCJ.
Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie este condusă de procurorul Gheorghe Stan, fost inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.