Lazăr Comănescu a depus jurământul

Ministerul Afacerilor Externe are de azi un nou şef. Lazăr Comănescu a fost învestit în funcţie, după ce ieri, şeful statului a semnat decretul de numire, la propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu.

"Desemnarea dumneavoastră este rezultatul unui consens, rapid obţinut, la nivelul instituţiilor care au atribuţiuni în a decide. Vreau să ştiţi de la mine aici şi publc ceea ce este de altfel arhicunoscut, dar mi se pare necesar a fi repetat. Priorităţile de politică externă ale României sunt neschimbate din 2005 până acum, iar în partea de mandat pe care o aveţi de îndeplinit în următoarele 10-12 luni avem de valorificat, în favoarea securităţii României, concluziile summit-ului NATO de la Bucureşti", a declarat preşedintele Traian Băsescu la învestirea în funcţie a lui Comănescu.

"Avem de valorificat calitatea de membru al UE, dar aici depinde foarte mult de colaborarea dumneavoastră cu colegii din cabinet, că nu ţine doar de performanţa diplomaţiei. Şi repet ceea ce spuneam anul trecut la întâlnirea cu ambasadorii şi consulii români, nevoia de a dezvolta o activitate consulară care să răspundă realităţilor actuale ale României", a continuat şeful statului.

Referitor la acest subiect, Comănescu a declarat că evaluarea consulatelor României în străinătate, începută de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, este prioritară. "Abordarea însăşi a problematicii consulare trebuie să difere de ceea ce a fost până acum", a mai precizat Comănescu.

În încheiere, Băsescu s-a declarat convins experienţa pe care o are Lazăr Comănescu îl îndreptăţeşte să spere la un mandat de succes în fruntea externelor. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:47

O numire rapidă

Fostul ambasador al României la UE Lazăr Comănescu va fi ministru de externe în locul luiAdrian Cioroianu. Premierul Tăriceanu nu i-a consultat pe liderii PNL în legătură cu această nominalizare.

Propunerea a fost avansată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat rapid decretul de numire.

Candidatura lui Comănescu nu a fost supusă votului conducerii PNL, Tăriceanu ocolindu-şi din nou colegii, aşa cum s-a întâmplat cu nominalizarea lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei. Numirea lui Comănescu a mers ca unsă între Palate. Băsescu şi-a dat acordul la mai puţin de o oră după ce premierul şi-a făcut publică opţiunea.

Spre deosebire de alte episoade similare, Tăriceanu l-a sunat de această dată pe Băsescu înaintea anunţului oficial, pentru a se pune de acord. Prin intermediul purtătorului său de cuvânt de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, Doris Mircea, Comănescu s-a declarat „deosebit de onorat de această propunere“. Noul ministru de externe urmează să depună jurământul la Cotroceni imediat ce se va întoarce de la Bruxelles, până atunci interimatul fiind asigurat de un secretar de stat.

Tăriceanu şi-a evitat colegii de partid Tăriceanu a venit ieri la şedinţa conducerii PNL doar pentru le transmite colegilor săi că nominalizarea noului ministru este atributul premierului. De altfel, deruta liberalilor era vădită. La ora 11.30, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, declara că numirea şefului MAE va dura aproximativ o săptămână, iar Tăriceanu însuşi va asigura interimatul. Premierul a părăsit şedinţa PNL la ora 12.00 şi şi-a ironizat colegul de cabinet: „Nu ştiu de unde a aflat el că eu o să fiu interimar, nu s-a discutat aşa ceva“. Aflarea numelui lui Comănescu a stârnit nemulţumiri printre liberali, care îl caracterizau drept „omul lui Traian Băsescu“ şi apreciau că „va pica la vot în Biroul Politic“. Nu va mai fi însă cazul, pentru că Tăriceanu s-a grăbit să trimită nominalizarea la Cotroceni. CV Diplomat de carieră Lazăr Comănescu este diplomat de carieră şi activează în acest domeniu dinainte de 1989. După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană, iar din 1993 a ocupat funcţia de ministruconsilier, la aceeaşi misiune. În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998-2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă UE.