Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi a fost pusă la zid. A sosit VREMEA DECONTULUI. Dezvăluirile INCREDIBILE ale consultantului politic Cosmin Guşă
Kovesi a fost pusă la zid. A sosit VREMEA DECONTULUI. Dezvăluirile INCREDIBILE ale consultantului politic Cosmin Guşă

Kovesi a fost pusă la zid. A sosit VREMEA DECONTULUI. Dezvăluirile INCREDIBILE ale consultantului politic Cosmin Guşă

Atunci când toată lumea a crezut că se ştie totul despre procesele fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, iată că, analistul politic Cosmin Guşă face noi dezvăluiri explozive care încep să facă lumină în legătură cu scandalul audierii lui Kovesi în care este acuzată de mărturie mincinoasă, în urma denunţului fostului deputat Sebastian Ghiţă.

 „Este un moment trist pentru lupta anticorupție și pentru speranțele tuturor că lucrurile în România ar putea să se desfășoare normal. Subiectul este al aducerii lui Popa în țară și este legat de campania lui Traian Băsescu. Trebuia adus în țară ca să-l închidă pe Sorin Ovidiu Vântu, de a realiza un joc politic pentru Traian Băsescu. Ce s-a întâmplat de fapt, cum de s-a ajuns la această citare în calitate de suspect a lui Kovesi? Sunt acuzații cărora cred că foarte greu Kovesi le va putea răspunde.

Să vă spun care sunt informațiile mele, pentru că am tot sunat să aflu ce se întâmplă, cu toată activitatea asta intensă a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, se tot puneau lemne pe foc, la ce s-a ajuns? Să stăm strâmb și să judecăm drept: în audierea de alaltăieri Sebastian Ghiță a prezentat imagini, pe care eu le-am văzut cu o lună în urmă, în care Kovesi apare în casa lui în mai multe ipostaze, inclusiv filme. Or, Kovesi s-a tot dat peste cap că nu-l cunoaște pe Ghiță și că nu este apropiat al lui.

De aici vine acuzația de mărturie mincinoasă. De unde a apărut asta? De la cazul DNA Ploiești, cu Onea și Portocală. Sebastian Ghiță, în audierea discretă de alaltăieri – nu secretă dar discretă – a prezentat ipostaze mai mult decât intime cu Kovesi. Aceste lucruri sunt folosite de procurori ca să o acuze de mărturie mincinoasă. Acel caz se închide la nivelul statului român, cu Onea și Portocală care sunt învinuiți pentru lucrurile pe care le-au făcut la Ploiești", a explicat Cozmin Gușă, potrivit cotidianul.ro

O altă informație relevantă prezentată de Cozmin Gușă în cazul audierii lui Kovesi se referă la mărturiile foștilor șefi ai Poliției în fața procurorilor, prin care au recunoscut că au plătit partea lor din factura aducerii lui Popa în țară, iar Ghiță a achitat partea Parchetului.

"Foștii sefi ai Poliției au declarat că au plătit partea lor, după ce Ghiță a achitat partea Parchetului. Ghiță a prezentat mailuri prin care Kovesi solicita să fie acoperită cheltuiala în numele Parcehetului. Sunt trei elemente care permit încadrarea lui Kovesi într-un moment nefericit, e drept, când e vorba de candidatura la o funcție importantă inclusiv pentru România.

Nu putem să nu suspectăm un joc subteran, dar Kovesi este victima unui joc pe care l-a acceptat, de la sufrageria lui Oprea, unde a fost invitată de Coldea, ea nu a dorit să discute niciodată aceste elemente. Era de notorietate că se cunoștea cu Sebastian Ghiță. Am văzut imaginile, e ca și cum noi doi mergem împreună la schi, cum să pot apoi să spun că nu sunt prieten cu Rareș? Sebastian Ghiță a prezentat aceste elemente, a prezentat filmări și poze, plus mailuri care demonstrează că avea o relație personală cu Kovesi. Foștii șefi ai Poliției au declarat că au plătit o treime. A fost o greșeală, nu știu dacă a doamnei Kovesi. Eu i-am spus tot timpul, Veniți și spuneți cum ați luptat împotriva infractorului Popa, ea nu a a spus până acum și le dă procurorilor ocazia să o încadreze la mărturie mincinoasă", a spus Gușă.

Potrivit acestuia, nu este exclus ca Sebastian Ghiță, care a fost tot timpul în PSD, să facă jocurile lui Dragnea. "Vorbim doar de Ghiță fără să ne punem problema de Coldea, Maior și ce era SRI în epoca aia".

Potrivit lui Gușă, Kovesi decontează păcate ale trecutului, legate de Coldea și Maior. Ea decontează greșeli pentru că acei oameni au avut acces la secrete de stat.

"Kovesi este o victimă a acelui joc, poate din solidaritate a tăcut, dar putea să spună "Mi s-a spus să-l aduc pe Popa cu ajutorul lui Ghiță". Sunt trei elemente: filmările, mailurile și mărturiile foștilor șefi din Poliție, pe niște indicații ale lui Sebastian Ghiță acestea sunt elemente incriminatorii", a explicat Gușă.

În audierea din urmă cu două zile, Sebastian Ghiță ar fi prezentat documente prin care Kovesi i-a cerut să plătească parte din acțiunea de aducere a lui Popa, partea procurorilor.

"Dacă a fost legal sau ilegal, nu știu, poate a fost o procedură legală. Presa nu a vorbit mai nimic de acea audiere de câteva ore în care s-au prezentat aceste elemente, imagini, filmări. Nu știm Cui prodest. Ghiță a dat banii mult înainte ca Poliția să plătească. Poliția Română a mai făcut acea atribuire cerere-ofertă, pentru un procuror e simplu să încadreze asta. Statul român, dacă tot a ajutat un afacerist român, putea să-i ceară lui Țiriac să-l aducă pe Popa cu un avion de-al lui. Dar Țiriac a vrut bani, nu i-au ajuns bani de la Ghiță, a mai cerut și de la Poliție. Pentru Kovesi nu va fi atât de complicat să explice, era simplu să spună: Eram disciplinată. Azi e victimă a unui joc de putere a statului paralel", a mai spus Gușă.

Dispariția lui Coldea din poziția de prim-adjunct al SRI este meritul dezvăluirilor lui Ghiță, amintește consultantul politic.

"Kovesi a fost speriată, pentru că ştie ce înseamnă o astfel de chemare, ea era obişnuită să se afle de cealaltă parte. Părerea mea este că s-a speriat degeaba, dacă ea se duce şi le spune procurorilor Eu nu am avut nicio implicare, eu am executat un ordin la solicitarea preşedintelui ţării, Traian Băsescu. Ea trebuie să vorbească, Băsescu a ordonat, Coldea şi Maior l-au confirmat, chemaţi-i şi pe ei la audieri", a afirmat consultantul politic.

“Acest scandal, chiar dacă a explodat în 2011, a pornit în 2009, din nevoia de a-l anihila pe Mircea Geoană în confuntarea prezidenţială finală cu Traian Băsescu, iar asta s-a făcut prin intimidarea lui Vântu cu aducerea principalului său complice, Nicolae Popa”, a mai explicat Cozmin Guşă.

Spre deosebire de Băsescu, marele merit al lui Iohannis este că nu s-a implicat în astfel de jocuri, iar un alt avantaj este că actualul şef al SRI Eduard Helvig a avut tact să nu procedeze precum predecesorii lui, consideră Cozmin Gușă.

”Vina lui Kovesi este că de la ""sufrageria lui Kovesi" până la "crama lui Ghiţă" nu a vrut să discute deschis despre aceste lucruri. (..) Nu poţi, fără transparenţă, să te duci într-o competiţie europeană, când ştii atât de bine cum actualii conducători martelează Justiţia şi vor să şi-o subordoneze total(..) Dacă Ghiţă are vreun merit, este că Florian Coldea nu mai este adjunct la SRI.”

Cozmin Guşă mai este de părere că fostul procuror şef al DNA nu se află într-o situaţie dificilă, în ciuda aparenţelor.

”Kovesi nu este în niciun pericol, lupta anticorupţie este validată în Europa, ea are o imagine bună, la Bruxelles se ştie foarte bine de ce sunt în stare Dragnea şi ai lui, la ce abuzuri sunt în stare să ajungă, aşa cum au vrut să închidă Realitatea TV, aşa cum au intervenit brutal la mitingul din 10 august. Practic, ea ar trebui să vină să explice, ea a greşit că a vrut să fie super corectă cu oameni precum Băsescu şi Coldea. Kovesi trebuie să iasă public şi să explice cu elocinţă toată această poveste.”

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.