Evenimentul zilei a dat peste cap planurile şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, care încearcă să ascundă sub covor protocoalele încheiate între SRI şi DNA.
Astfel, EVZ a prezentat răspunsurile date de CSM și de Preşedinţia României, care suținea că CSAT nu a avizat niciodată încheierea unui astfel de document, protocol, între SRI şi DNA. Pe de altă parte, DNA spunea într-un comunicat că nu a încheiat niciodată un astfel de act de colaborare. Totuşi, luju.ro publică, în exclusivitate, un document incediar privind primul protocol încheiat între DNA și SRI, din 04.02.2009, cu numărul 003064, care a fost semnat când procuror general era Laura Kovesi. În baza lui, DNA și SRI au instrumentat ilegal, în parteneriat, dosare penale. Ofiţerii SRI cereau procurorilor să nu pună la dosar documentele folosite la anchete. În ianuarie 2017, DNA spunea: „Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kovesi” .
„Lumeajustitiei.ro vă prezintă dovada supremă că mari dosare de corupţie din România au fost instrumentate la nivelul DNA - în mod abuziv - în baza Protocolului clasificat strict secret nr. 003064 din 4.02.2009. Acest protocol este certificatul de naștere al <> recunoscut public de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a precizat că SRI urmărea dosarele penale până la soluţia finală. La data semnării protocolului dintre PICCJ şi SRI, şefii instituţiilor erau Laura Codruţa Kovesi – procuror general, George Maior, director al SRI, şi Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. (...) Colaborarea între magistraţi şi serviciile de informaţii este interzisă prin Legea 303/2004. Mai mult, în document, SRI invocă articole secrete din respectivul protocol şi adresează la final rugămintea că „datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte, fără a fi introduse în dosarul cauzei”.
Fragmente din comunicatul DNA
27 ianuarie 2017
„Cu referire la o serie de informaţii vehiculate în spaţiul public, informaţii transmise prin intermediul unor articole de presă apărute în perioada 25-27 ianuarie 2017 în cotidianul EVZ - prin intermediul paginii www.evz.ro - şi pe pagină de internet www.flux24.ro, prezentate drept dezvăluiri despre „fabricarea ori înscenarea unor dosare penale” ori „urmăriri penale la ordine” făcute de DNA. (...) Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Informaţiile respective sunt neadevărate, ofensatoare şi absurde şi au menirea de a discredita activitatea procurorilor DNA. (...) procurorul şef al DNA nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI. (...)
Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kovesi.
Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori şi ofiţerii de informaţii în case conspirative.
Legea le intrezice colaborarea
Existenţa unui protocol de cooperareare între SRI şi marile parchete pe dosarele penale încalcă flagrant Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor care prevede interdicţii şi sancţiuni severe:
„Art. 7 – (1) Judecătorii, procurorii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
(4) Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.”
Interviu incediar despre protocolul DNA - SRI
Într-un interviu dat în decembrie 2013 pentru EVZ, publicat ulterior și pe site- ul SRI, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, recunoștea și se lăuda cu activitatea procurorilor în colaborare cu ofițerii SRI și vorbea chiar de protocolalele cu cei din această instituție. Acum, Kovesi a negat în toate felurile ceea ce afirma sus și tare în 2013. Iată un fragment din interviu:
- Kovesi: SRI ne sprijină în tot ce înseamnă activităţi de investigare şi interceptare.
Aici trebuie să discutăm despre voinţa politică şi despre voinţa de a sprijini lupta cu infracţionalitatea. Nu comentez ce fac alte instituţii. (…)
- Directorul SRI, George Maior, v-a lăudat activitatea. Cum colaboraţi cu SRI?
- Kovesi: Avem o colaborare foarte bună, avem foarte multe informări pe care le primim din partea SRI, avem un protocol în baza căruia colaborarea noastră a fost dezvoltată şi facem echipe comune pe anumite cazuri. Ne sprijină în tot ceea ce înseamnă activităţi de investigare, de punere în aplicare a măsurilor de interceptare. Pot să spun că mi-aş dori să avem aceeaşi colaborare cu toate celelalte instituţii ale statului aşa cum avem şi cu SRI.