– Evz Monden: Buna, Laura! Au trecut foarte mulţi ani de când nu te-am văzut. Ai trecut printr-un proces de reinventare, dacă pot spune aşa. Povesteşte- mi ce s-a întâmplat.

– Laura Andreşan: Bună! Da, într-adevăr au trecut zece ani și cred că cel mai important lucru pe care l-am făcut este că, în urmă cu circa cinci ani, am mers la psiholog și am apelat la terapie psihanalitică. Tot în perioada asta mi-am consolidat căminul alături de un bărbat minunat care m-a sprijinit și mă sprijină enorm. Mi-am descoperit și o mare pasiune, psihologia.

– Cum a luat naştere proiectul tău, Amor Fati?

– Simplu! Am transformat comunitatea Profadesex.com în comunitatea Amor Fati. Site-ul a rămas același, ca n Interviu# domeniu mă refer, și anume www.profadesex.com. Sunt tare mândră de locul acesta virtual, este ca o bibliotecă de psihologie, psihanaliză, filozofie, sexologie.

– Care sunt cele mai importante lecţii ce viaţă pe care le-ai primit în timp ce studiai psihologia? Am observat că ţi-a plăcut foarte mult Freud.

– Am învățat să am încredere în mine, să mă iert, să mă accept, să mă iubesc și să iubesc, dar nu la modul nevrotic. Am mai învățat smerenia, recunosc că mai am de lucru. Și, da!… Îl iubesc pe Freud!

-Ai încercat, şi ai şi reuşit, să oferi educaţie sexuală foarte multor tineri în nişte vremuri în care pudoarea a avut consecinţe grave. Cum a fost să abordezi subiectele tabu ale acelor vremuri?

-Privind în urmă mă bucur că am reușit să fac bine, atât cât am putut. De exemplu, am trimis aproximativ o sută de bucureștence la controale ginecologice și senologice gratuite, am împărțit prezervative în România și am vorbit mult de tot despre educația sexuală. Astfel am fost un sprijin pentru mulți adolescenți. Ştim cu toții că în țara noastră era, și din păcate încă este, destul de dificil să vorbești deschis despre curiozitățile sexuale pe care orice tânăr le are. 

Acum le vorbeşti foarte mult oamenilor despre iubire. Care e viziunea ta asupra relaţiei de cuplu şi care este secretul unei iubiri „de poveste”?

– Nu există nici un secret, la fel cum nu există iubire de poveste decât în povești. Iubirea este o forță, asta știu cu siguranță, de altfel calitatea iubirii de care avem parte în primii ani de viață ne structurează creierul și mintea, ne structurează personalitatea, care evident definește cine suntem. Ca adulți, căsătoria și o relație de cuplu în general ne dă posibilitatea să creștem, să evoluăm, să fim unul pentru altul o bază de siguranță. Un Noi îți dă posibilitatea să îi vindeci pe Eu și pe Tu. Din păcate mulți oameni renunță la relații imediat ce trece îndrăgostirea și renunță, de asemenea, și la o posibilitate de a se vindeca de niște răni ce le bântuie sufletul încă din copilărie.

– Crezi în căsnicie? Eşti cu Grasu XXL de 10 ani, aşai? Aţi făcut marele pas?

– Eu sunt împreună cu Dragoș și noi facem zilnic pași mici și siguri. Nu, nu suntem căsătoriți, noi credem în relație, în căminul nostru, nu neapărat în acte. E posibil să existe și acte la un moment dat, dacă o să fie nevoie de ele. Știi… Pentru credite, asigurări, din astea… Birocratice!

Te-ar putea interesa și: